2023-10-26 12:23Pressmeddelande

Ärorika stipendiet firar 40 år: Nu får kommuninvånarna nominera sina favoriter

Kampsportstränaren Rune Eines Kampsportstränaren Rune Eines var 2022 års fritidsstipendiat. Här överraskades han av kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson.

Nu är det dags att nominera 2023 års kultur- och fritidsstipendiater i Essunga kommun. 

För 40 år sedan delades kultur- och fritidsstipendiet i Essunga kommun ut för första gången. Stipendiet delas ut till personer eller föreningar verksamma inom kulturella områden eller inom fritids- och idrottsrörelsen. Stipendiaterna måste vara bosatta eller födda i Essunga kommun eller ha annan särskild anknytning till kommunen. Här finns mer information om vad som gäller.

Priset består förutom äran av ett kulturstipendium och ett fritidsstipendium på 5 000 kronor vardera. 2022 års stipendiater hedrades i en cermoni under nationaldagsfirandet vid badhuset i Nossebro i somras. De instagrammande "Systrarna Boktokiga" Jessica Dahlqvist och Linda Aspenström mottog kulturstipendiet och kampsporttränaren Rune Eines blev fjolårets fritidsstipendiat.

Tidigare stipendiater

Kultur- och fritidsstipendiet i Essunga kommun delades alltså ut för första gången 1983. Bland de tidigare mottagarna hittar man bland annat Nossebro Cabaréförening, motocrossföraren Emil Jönsson och biografföreningen Nöjesstjärnan.

Fjolårets fritidsstipendiat Rune Eines är en av grundarna till Nossebro Kampsportförening och fick utmärkelsen bland annat för sitt arbete med att lyfta fram medlemmarna och utbildar dem i ledarskap och i att vara förebilder.

Kulturstipendiater 2022 blev alltså de bokrecenserande Jessica Dahlqvist och Linda Aspenström som driver instagramkontot Systrarnaboktokiga, där de har över 13 000 följare. 

Medborgarna avgör nästa stipendiat

Nu är det åter dags att nominera kandiater till de ärofyllda stipendierna. Ansökan eller förslag om stipendiet ska vara kommunstyrelsens arbetsutskott tillhanda senast 31 december; antingen nominerar man sina kandidater på Essunga kommuns hemsida eller genom att skicka ett brev märkt "Stipendium 2023" till:

Essunga kommun
465 82 Nossebro


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.