2023-02-24 19:09Pressmeddelande

Systrarna bakom instagramsuccén är årets kulturstipendiater

Kulturstipendiaterna Jessica Dahlqvist och Linda Aspenström.Kulturstipendiaterna Jessica Dahlqvist och Linda Aspenström.

Systrarna Boktokiga är 2022 års Kulturstipendiater i Essunga kommun. Med över 12 500 följare på instagram har de blivit så stora att bokförlagen står på kö för att få systrarnas recensioner.

Bakom namnet Systrarna Boktokiga står de båda systrarna Linda Aspenström och Jessica Dahlqvist från Nossebro. Tillsammans har de gjort viral succé med sin bokblogg Systrarna Boktokiga på Instagram, där de bland annat recenserar böcker. Med över 12 500 följare är de ledande i Sverige.

Systrarna tilldelas Essunga kommuns Kulturstipendium för sitt idoga och engagerade arbete som gjort dem till ett namn långt utanför kommunens gränser. Det är idag en självklarhet för förlag och författare att höra av sig till systrarna när de söker bokrecensioner.  Systrarnas utlåtanden publiceras ofta i samband med marknadsföring av böcker.

Detta är 40 året i rad som kommunens kulturstipendium delas ut. Mottagarna utses av kommunstyrelsens arbetsutskott i Essunga kommun. Under nationaldagen hyllas stipendiaterna under en ceremoni i Nossebro. Förutom äran tilldelas de 5 000 kronor.

– Det roliga är att deras bokbloggande också lett till turnerande till olika bibliotek. Här i kommunen gjorde de i våras ett bejublat framträdande på biblioteket. Systrarna Boktokiga är vår läsande ledstjärna i bokfloden, konstaterar kommunens biblioteksansvarige Gunnar Källström.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson överraskar kulturstipendiaten Jessica Dahlqvist.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson överraskar kulturstipendiaten Jessica Dahlqvist.

Motivering:
Linda Aspenström och Jessica Dahlqvist från Nossebro har gjort viral succé med sin bokblogg Systrarna Boktokiga på Instagram. Med över 11000 följare är de ledande i Sverige. Det är numera en självklarhet att förlag och författare hör av sig till systrarna för en recension och deras utlåtande publiceras ofta i samband med marknadsföring. Det roliga är att deras bokbloggande också lett till turnerande till olika bibliotek. Här i kommunen gjorde de i våras ett bejublat framträdande på biblioteket. Systrarna Boktokiga är vår läsande ledstjärna i bokfloden! 

 


Om Essunga kommun

Med 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Daniel Andersson
Kommunstyrelsens ordförande (M)
Daniel Andersson