2023-02-23 06:20Pressmeddelande

Han är årets fritidsstipendiat: ”En förebild som människa” 

Kampsportstränaren Rune Eines överraskas av kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson med nyheten om att Eines är årets fritidsstipendiat i Essunga kommun.Kampsportstränaren Rune Eines överraskas under träning av kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson med nyheten om att Eines är 2022 års fritidsstipendiat i Essunga kommun.

Rune Eines är 2022 års fritidsstipendiat när Essunga kommun för 40 året i rad delar ut utmärkelsen. 

     – Vad roligt! Det hade jag inte räknat med. Det känns bra. Jag är lite omtumlad! Jag hade igen aning. Där ser man, säger Rune Eines.

Eines är en av grundarna till Nossebro Kampsportförening och får utmärkelsen bland annat för sitt arbete med att lyfta fram medlemmarna och utbildar dem i ledarskap och i att vara förebilder.

     – Ja, Rune är verkligen en förebild inom föreningslivet, inom kampsporten och som människa, vilket avspeglar sig i klubbens medlemmar, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson.

Det var en förvånad Rune Eines som under onsdagskvällens barnträning överraskades i kampsportslokalen i Nossebro. Kommunalrådet Daniel Andersson avslöjade nyheten om stipendiet och överräckte blommor inför den unga församlingen av vitklädda jujutsuutövare.

Rune, vad är det viktiga för dig när du jobbar här som ledare?

     – Det viktiga är att de som tränar har roligt. Har de roligt har jag roligt. Men, vi tränar inte bara jujutsu utan skorna ska stå rätt och de ska hänga upp jackan och göra läxorna. Ja. Det är allting.

Det handlar om att vara en bra medmänniska?

     – Ja, det gör det.

Kultur- och fritidsstipendiet i Essunga kommun delades ut för första gången 1983. Bland mottagarna hittar man bland annat Nossebro Cabaréförening, motocrossföraren Emil Jönsson och biografföreningen Nöjesstjärnan. Mottagaren av årets kulturstipendium är än så länge hemlig, men kommer att avslöjas inom de närmsta veckorna. Det är kommunstyrelsens arbetsutskott som utsett mottagarna av kultur- och fritidsstipendierna, som går till personer eller föreningar verksamma inom kulturella områden respektive idrottsrörelser och/eller fritidsverksamhet. Stipendiaterna måste vara bosatta eller födda i Essunga kommun eller ha annan särskild anknytning hit.

Förutom äran mottar nu Rune Eines 5 000 kronor. Dessutom kommer han tillsammans med kulturstipendiaten att hyllas i Nossebro att under nationaldagen.

     – Rune är som sagt en förebild inom föreningslivet och för hur vi bör agerar i samhället. Världen hade sett mycket bättre ut om vi hade haft fler som Rune Eines, säger Daniel Andersson.

Kampsportstränaren Rune Eines är årets fritidsstipendiat i Essunga kommun.

Motivering:

Rune är en av grundarna till Nossebro Kampsportförening som i snart 10 år fångat upp barn, ungdomar och vuxna som inte hittat sin plats i förenings och fritidslivet.

Han arbetar oförtrutet med att lyfta fram medlemmarna och utbildar dem i ledarskap och att vara förebilder. Det är en verksamhet som arbetar med hela människan och som inte lägger press på prestation, resultat, tävling eller att platsa i laget, utan det handlar om personlig utveckling och att växa tillsammans med sina kamrater.

Det budskapet har Rune varit noga med genom åren och han har nått fram till sina elever, vårdnadshavare, besökare och andra. Han har även varit ute i skolor och andra verksamheter för att visa upp klubben, och där har det många gånger funnits en fascination över hur respektfullt och effektivt han hanterar både barn och vuxna. Rune är en förebild inom föreningslivet, inom kampsporten och många gånger som människa, vilket avspeglar sig i klubbens medlemmar!

 

Kontakt:
Rune Eines, Nossebro Kampsport, tfn: 070-839 32 01.

Rune Eines under en jujutsuträning.


Om Essunga kommun

Med 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Daniel Andersson
Kommunstyrelsens ordförande (M)
Daniel Andersson