2022-05-16 09:54Pressmeddelande

Ukrainska barnhemsbarnen har börjat skolan

Nu har de ukrainska barnhemsbarn som bor i Essunga kommun börjat skolan.

För exakt en vecka sedan var det dags för första dagen i svensk skola för de 24 skolbarn från Ukraina som just nu bor i Essunga kommun. Tio av ungdomarna har börjat på gymnasieskolan i Vårgårda medan 14 barn har börjat i Nossebro skola.

I samband med att Ryssland angrep Ukraina tidigare i år så flydde ett helt barnhem från staden Korosten som ligger 15 mil från Kiev. Personal och barn bilade till Sverige och till slut hamnade de i Tegalund utanför Fåglum.

I och med att Migrationsverket anvisade barnen till Essunga kommun så hamnade ansvaret för barnen och ungdomarnas situation och behov på kommunen. De ukrainska barnen har ingen skolplikt i Sverige och initialt ville barnhemmets personal att barnen skulle få distansundervisning från Ukraina, men i och med att kriget fortgår så blir det nu istället svensk skola för barnen.

     – Jag tycker verkligen att det känns bra att barnen och ungdomarna får tillgång till skola och att så många människor lokalt är med och engagerar sig för att det här ska bli så bra som möjligt för barnen, säger Essunga kommuns utbildningschef Tina Hededal.

De lite äldre ungdomarna från Ukraina har nu börjat på gymnasiet i Vårgårda där de går på introduktionsprogrammet. När eleverna får tillräckligt stora kunskaper ibland annat svenska kommer de att kunna söka till ett av de nationella programmen.

De yngre barnen och ungdomarna som börjat skolan i Nossebro går i en gemensam förberedelseklass. Där kartläggs deras kunskaper så att de framöver kan placeras i rätt klass, utefter ålder och kunskapsnivå. Barnen undervisas bland annat i svenska som andra språk.

Essunga är en av landets mindre kommuner och på orten finns en tradition av att invånarna hjälps åt för att tillsammans lösa de situationer som uppstår med de resurser som finns tillgängliga. Så även denna gång.

     – Vi använder de resurser som redan finns i kommunen. Pensionerade lärare här i kommunen har frivilligt och med stort engagemang valt att gå in och undervisa de ukrainska barnen. Vi hjälps verkligen åt för att göra det bästa möjliga av situationen för de här barnen, konstaterar utbildningschef Tina Hededal.


Om Essunga kommun

Essunga kommun har cirka 5 700 invånare och ligger i hjärtat av Västra Götalands län. Här hittar du vår välbesökta Nossebro marknad, ett flertal stora evenemang och ett mycket aktivt föreningsliv! Dessutom en enastående vacker landsbygd med ett härligt levande landskap!


Kontaktpersoner

Cecilia Trolin
Kommundirektör
Cecilia Trolin