2023-05-03 04:40Pressmeddelande

Trehjuling ska bidra till bättre hälsa bland funktionsnedsatta: "Glädjetjut! Nu kan de känna vinden i håret"

En bild på enhetschef Desirée Klarén.Många har inte cyklat på många år, konstaterar Desirée Klarén vars enhet nu ska köpa in en trehjuling.

Den ska främja både den fysiska och psykiska hälsan. Trehjulingen som i veckan lett till glädjejubel bland både brukare och personal i Essunga kommun.

Essunga kommun har blivit beviljad ett bidrag på 20 000 kronor från Bengt Dahréns fond för att köpa en trehjulig cykel till den verksamhet som verkar för unga vuxna med funktionsvariationer.

Att det är just en trehjuling är viktigt för att de brukare som finns i verksamheten ska kunna hålla balansen när de cyklar och nyheten om trehjulingen som är i annalkande har utlöst starka känslor inom verksamheten berättar enhetschef Desirée Klarén.

     – Brukarna är jätteglada! Flera av dem har inte cyklat på många år, då våra brukare tappar färdigheter ju äldre de blir. Förr kunde de kanske vara ute och cykla, känna dofter, känna vinden i håret och känna sig lite mer självständiga. Och vi vill att de ska känna detta igen: med trehjulingen kan de åter komma ut i naturen och cykla. Det ökar välbefinnandet.

Vad sa personalen när de fick beskedet?

     – De blev överlyckliga. Och jag med! Det var verkligen glädjetjut. Det är väldigt roligt!

Visserligen är trehjulingen, som väntas innan sommaren, ett välkommet nytillskott inom verksamheten, men sedan tidigare så har man ett rikt utbud av rörelsemöjligheter och mötesplatser inom verksamheten berättar Klarén.

     – Vi har skapat en övervåning med allt från gym till bordtennis och sällskapsspel. Dessutom så är vi ute så fort vädret tillåter: Går promenader, spelar spel och magnetfiskar. Det är mycket hälsofrämjande insatser vi ägnar oss åt och den vackra naturen har vi ju gratis här i vår bygd. Det ökar hälsan både psykiskt och fysiskt. Aktiviteterna gör stor skillnad och ökar samvaron.


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Desirée Klarén
Enhetschef social sektor
Desirée Klarén