2023-05-11 06:00Pressmeddelande

Tårarna i kommunhuset: "Vi har fått en egen nationalsång"

Håkan Torpenberg vid Musikskolan spelar in när Björn Franke framför Essungavisan.Håkan Torpenberg vid Musikskolan spelar in när Björn Franke framför Essungavisan.

En dusch och en socialchef är två av beståndsdelarna i skapandet av Essungas nya nationalsång: Essungavisan, som släpps lagom till kommunens 40-årsjubileum.

I korridoren i kommunhuset i Nossebro hörs kommundirektör Cecilia Trolin nynna på en visa. Essungavisan.

    – Oj! Ja, det gjorde jag! Det visste jag knappt själv. Melodi sätter sig, konstaterar Trolin glatt.

"Det bara rann"

Ja, bygden har fått en potentiell hitlåt: Essungavisan. Enligt medarbetare på kommunkontoret är det en melodi och text som sätter sig. Och att den berör verkar det inte vara någon tvekan om.

     – Tårarna bara rann när jag hörde den första gången! Det var en otroligt varm känsla jag fick. Sången visar på en sådan kärlek för vår bygd, säger kommunens administratör Ulrika Karlsson.

Hon var på plats när kommunens avgående socialchef Björn Franke under sin avtackning i lunchrummet i kommunhuset för några dagar sedan plockade fram sin gitarr och började sjunga visan för de församlade. En överraskning till medarbetarna och gåva till kommunen. Det är Franke själv som skrivit och komponerat visan och det är även han som framför den, i den inspelning som kommunen nu släppt i sina sociala medier.

     – Essunga har satt sig i mitt hjärta. Den här visan är en hyllning till bygden och människorna. Jag har skrivit ner den, men det är er visa. Grattis Essunga 40 år, hälsar Franke från nya jobbet inne i Göteborg.

Socialchef med musikaliskt intresse

     – Jag grät när jag hörde sången första gången. Det gjorde nog de flesta av oss. Det var så fint när han sjöng för oss och textens ord är verkligen träffande för vår bygd och vår gemenskap. Björn har fångat kommunens hjärta! Jag tycker det är oerhört rörande. Låten är en jättefin gåva till Essunga kommun, ler kommunutvecklare Pernilla Nilsson.

Ja, låten har alltså Franke skänkt till kommunen som en gåva. Björn är med i Alingsås Musikteatersällskap och det var när han stod i duschen han fick delar av texten till sig. Efter flera år som socialchef i kommunen har Alingsåsaren Franke valt att gå vidare till nya utmaningar. Texten i låten handlar om landsbygden som han nu lämnar, men håller nära hjärtat. Franke blev efter framträdandet haffad av kommunens kommunikationsenhet som bad honom spela in visan i musikskolans studio på Nossebro skola, som ligger intill kommunhuset. Sagt som gjort. Nu har kommunikationsenheten även bildsatt melodin, med förhoppningen att fler ska kunna känna den värme som låten gav så många av kommunens medarbetare under avtackningen.

"Väldigt pricksäkert"

     – Det här är ju som vår nationalsång! Björn fångade kommunen väldigt väl och jag får en go känsla i kroppen av låten, konstaterar kommunalråd Daniel Andersson.

Kultur- och fritidschef Nettan Larsson instämmer.

     – När jag hörde låten första gången? Jo, jag reagerade starkt! Det var magiskt! Jag kände Essungaandan. Jag tror också att detta kan bli vår nationalsång. Texten är väldigt pricksäker.

Planen är att Franke ska framträda med låten under söndagen under jubileumshelgen den 26-28 maj, då Essunga kommun firar 40 år.

Här kan du ladda ner låten med tillhörande musikvideo. Låten är dig fri att dela och använda i både privata och offentliga sammanhang. Låten går även att lyssna till på Essunga kommuns facebooksida.

Den tidigare socialchefen Björn Franke framför kommunhuset

 

Texten till Essungavisan

Det finns en plats där livet är på riktigt

Där hjärtan fylls av allt det som är viktigt

Där gäster långt ifrån, möts av bruset ifrån ån

När de vimlar runt på Nossebro marknad

Värdigt liv för gamla, trygghet för de unga

Platsen att besjunga är Essunga

 

Böljande fält och gårdar

Doft av natur och gamla Fordar

Här ser du få som ilar

Ej heller nån som på spaden vilar

För strävsamt flit i ett lagom tempo

Nära till skratt och en hälta hälta

 

Det finns en plats där livet är på riktigt

Där hjärtan fylls av allt det som är viktigt

Där gäster långt ifrån, möts av bruset ifrån ån

När de vimlar runt på Nossebro marknad

Värdigt liv för gamla, trygghet för de unga

Platsen att besjunga är Essunga

 

Här finns de alla knegen

Många är också själv sin egen

Mitt i den lantliga myllan

Finns delar till fordon på Landkvist-hyllan

Det är buggas i takt med EPA-dunket

Leenden sprids i småstadslunken

 

Det finns en plats där livet är på riktigt

Där hjärtan fylls av allt det som är viktigt

Där gäster långt ifrån, möts av bruset ifrån ån

När de vimlar runt på Nossebro marknad

Värdigt liv för gamla, trygghet för de unga

Platsen att besjunga är Essunga

Den tidigare socialchefen Björn Franke utanför kommunhuset.

Björn Franke spelar in Essungavisan.


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Klara Hector