2024-05-23 07:19Pressmeddelande

Stor SVT-serie spelas in i Essunga kommun: "Skönheten lockade"

Kommunutvecklare Pernilla Nilsson och locationscout Kamjar Rezaei.Kommunutvecklare Pernilla Nilsson och locationscout Kamjar Rezaei tittade tidigare i år på filmsköna platser runt om i kommunen.

När SVT:s storsatsning tv-serien ”Tordyveln flyger i skymningen” spelas in nu i sommar kommer flera av scenerna att spelas in i Essunga kommun.

Redan på måndag så stängs återvinningsstationen i Krokstorp tillfälligt på grund av filminspelningen.

     – Det är kommunens skönhet, litenhet, blandningen av det nya och det gamla samt att jag kan hitta mycket 70-talsmiljöer både vad gäller byggnader, gamla hus och interiörer som bidrar till att vi valt platser och miljöer här, berättar seriens locationscout Kamjar Rezaei.

Letade platser 

Tidigare i år besökte Kamjar kommunhuset och guidades runt i kommunen av besöksnäringsstrateg Pernilla Nilsson.

     – Det här är en möjlighet att visa upp våra lilla kommuns stora skönhet och våra vackra miljöer i ett stort nationellt sammanhang. Vi har ju precis som Kamjar konstaterar en blandning av det moderna och av välvårdade retromiljöer. Sedan är det ju väldigt naturskönt i vår bygd och här är även fullt med människor som är beredda att bidra och lösa eventuella spörsmål: Det här är Sverige när det är som allra bäst, säger Pernilla Nilsson. 

    – Det är även för framtida projekt jag kontaktar Essunga kommun och letar platser här.

"Ett familjeäventyr"

Maria Gripes och Kay Pollaks klassiker Tordyveln flyger i skymningen kommer förutom att den filmas i Essunga kommun även att spelas in på andra platser i Västra Götaland. Serien är ett familjeäventyr planerad att sändas i SVT under 2025. Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre spelar några av rollerna. 

     – Indiana Jones möter Stranger Things, så kan man beskriva detta familjeäventyr, avslöjar Kamjar Rezaei.

Tordyveln flyger i skymningen utspelas i Småland men då Film i Väst arbetar med produktionen så ska inspelningen ske i Västergötland, sådana är reglerna. Den 14 maj påbörjades inspelningen och filmteamet har under en tid nu befunnit sig i Alingsås kommun.

     – Jag måste hitta Småland här uppe och det kan jag göra i bland annat Essunga kommun. 

Bygdens skönhet lockade filmteamet.

Mer om produktionen

De exakta inspelningsplatserna i kommunen vill inte produktionsteamet gå ut med i nuläget.

Så här skrev SVT om den nya tv-serien tidigare i år.


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över! Här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: Se bara på alla evenemang med Nossebro marknad i spetsen, som månad efter månad i över 120 år har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet. Siffror från SCB visar att vi som bor här trivs. 99 procent känner sig trygga. Är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg knappt en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Klara Hector
Pernilla Nilsson
Kommunutvecklare
Pernilla Nilsson