2025-03-27 14:43Pressmeddelande

Så stärker kommunen kvaliteten på utbildningen – insikter från Skolinspektionens granskning

En bild på Nossebro skola.

Essunga kommun har tagit emot resultatet av Skolinspektionens kvalitetsgranskning och identifierat både styrkor och utvecklingsområden inom utbildningsverksamheten. Granskningen har gett värdefull återkoppling, och kommunen har redan påbörjat ett målmedvetet arbete för att ytterligare höja kvaliteten i undervisningen.

Fokus på en likvärdig utbildning

Ett av de områden som lyfts fram i granskningen är vikten av en likvärdig utbildning för alla elever. För att stärka detta arbetar kommunen aktivt med att utveckla undervisningsmetoder och skapa tydligare uppföljning av elevers kunskapsutveckling. Ett exempel på detta är att lärarna nu systematiskt analyserar elevernas resultat och anpassar undervisningen för att möta individuella behov.

Pedagogiskt ledarskap i fokus

Ett annat centralt utvecklingsområde handlar om att stärka det pedagogiska ledarskapet. Rektorer och skolledare får därför ökad kompetensutveckling och stöd för att säkerställa en hög kvalitet i undervisningen. En konkret åtgärd är att skolan infört regelbundna kollegiala observationer där lärare och skolledare ger varandra återkoppling på undervisningen.

Tydligare stöd för elever

Skolinspektionen betonar även vikten av att elever får det stöd de behöver i rätt tid. Essunga kommun stärker nu arbetet med tidiga insatser och anpassningar. Ett exempel är att resursteam och specialpedagoger involveras tidigare i elevernas skolgång för att identifiera och möta stödbehov redan från lågstadiet.

Forskningsbaserad metod för ännu bättre undervisning

Som en del av kvalitetsarbetet har kommunen börjat implementera Undervisningsskicklighet i praktiken (USiP), ett forskningsbaserat observationsunderlag som hjälper skolor att systematiskt analysera och utveckla undervisningen. Metoden bygger på forskning från både Sverige och internationella experter och ger konkreta verktyg för att skapa studiero, motivation och lärande.

     – För oss är det avgörande att arbeta med beprövade metoder som skapar en långsiktig förbättring av undervisningen. Genom USiP får vi en gemensam förståelse för vad som fungerar bäst i klassrummet, vilket stärker både elevernas utveckling och lärarnas professionalitet, säger Tina Hededal, chef för utbildningssektorn i Essunga kommun.

Ett långsiktigt utvecklingsarbete

     – Vi ser granskningen som en möjlighet att utvecklas och ta viktiga steg framåt. Våra skolor har många styrkor, och med dessa åtgärder skapar vi ännu bättre förutsättningar för elevernas lärande och trivsel, säger Jörgen Dimenäs, utbildningsnämndens ordförande.

Han tillägger:

     – Genom att stärka det pedagogiska ledarskapet och säkerställa att varje elev får rätt stöd i rätt tid, bygger vi en skola där alla har möjlighet att nå sin fulla potential.


Om Essunga kommun

Med runt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över! Här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: Se bara på alla evenemang med Nossebro marknad i spetsen, som månad efter månad i över 120 år har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet. Siffror från SCB visar att vi som bor här trivs. 99 procent känner sig trygga. Är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg knappt en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Tina Hededal
Utbildningschef
Tina Hededal

Relaterad media