2023-01-23 16:31Pressmeddelande

Så smakar Essunga kommun

De båda jubileumsbakelserna.De båda jubileumsbakelserna.

Hur smakar vår bygd? Syrliga hallon och len vanilj. Det anser de båda konditorer som tagit fram Essunga kommuns jubileumsbakelser.

I år firar Essunga kommun 40 år. En generös och naggande god kommun om man får tro de tolkningar av bygden som tagits fram i bakelseform av konditorerna på Elins bageri och Café Kälströms gård. Arbetet med att justera smakbalanser och hitta den rätta Essungaprofilen har pågått in i det sista och de båda konditorerna har under skapelsen tagit hänsyn till vad som generellt sett verkar locka kommuninvånarnas smaklökar.

     – Här är bland annat populärt med lite syrliga smaker så som hallon, lime och passionsfrukt. Så hallon finns med i smakprofilen i jubileumsbakelsen jag tagit fram. Vanilj och pistage har jag också använt mig av. Den bakelse jag konstruerat är extra piffad med lite blommor och så en jubileumsbro, som symboliserar vår bygd med alla broar. Det har varit en ära att ta fram bakelsen, säger konditor Johanna Ljungsberg vid Café Kälströms gård.

     – Ja, det är alltid roligt att pröva något nytt. Vi har gjort justeringar in i det sista, det kan vara lite svårt att få till de rätta konsistenserna ibland, konstaterar konditor Therese Björk vid Elins bageri.

     – Jag har utgått från vad folk brukar gilla här i bygden, vilket bland annat är budapest, så bakelsen består av en mjuk maräng, en mörk saftig chokladbotten och hallonmousse. Vi har provsmakat bakelsen på bageriet och jo, vi tycker om den!

Konditorerna Johanna Ljungsberg och Therese Björk.

Konditorerna Johanna Ljungsberg vid Kälströms gård och Therese Björk vid Elins bageri har komponerat Essunga kommuns jubileumsbakelser. 

Bakelsernas smakprofil

Elins bageri:

Chokladbotten

Hallonmousse

Chokladmousse

Glasskräm

Mjuk chokladmaräng

 

Café Kälströms gård:

Pistage-mandelbotten

Hallongelé

Vaniljpannacotta

Hallonmousse

Spegelglaze

Italiensk maräng

Chokladbro


Om Essunga kommun

Essunga kommun har cirka 5 700 invånare och ligger i hjärtat av Västra Götalands län. Här hittar du vår välbesökta Nossebro marknad, ett flertal stora evenemang och ett mycket aktivt föreningsliv! Dessutom en enastående vacker landsbygd med ett härligt levande landskap!


Kontaktpersoner

Pernilla Nilsson
Kommunutvecklare
Pernilla Nilsson