2022-05-09 14:00Pressmeddelande

Rörelse i centrum för Nossebroelever

Elever i årskurs två tränar jujutsu under Må bra veckan.Elever i årskurs två tränar jujutsu under Må bra veckan.

Just nu pågår en särskild "Må bra vecka" i Nossebro skola under vilken eleverna får testa på en mängd olika aktiviteter. Forskning visar att rörelse inte bara är viktigt för den fysiska hälsan utan även för skolresultaten.

Det är elever från förskoleklass upp till och med årskurs fem på Nossebro skola som under vecka 19 har en särskild ”Må bra vecka”.

     – Visserligen så rör vi ofta alltid på oss med klassen och tar regelbundna rörelsepauser under lektionerna, men denna vecka satsar vi extra mycket på rörelse, förklarar läraren Malin Karlsson.

Eleverna börjar varje dag under temaveckan med en gemensam aktivitet på skolgården och under måndagen inleddes dagen en med inövad dans. Därefter har rörelsefyllda aktiviteter fyllt måndagen för många av eleverna. På schemat under veckan står allt från zumba och pulspass till jujutsu och hinderbana.

     – Barnen tycker ju att det här är jätteroligt och skoj. Många unga idag är ju stillasittande. Spelar kanske och är inne. Därför tycker vi att det är viktigt med rörelse. Vi har ju också pratat mycket i skolan om hur rörelse kan skapa bättre koncentration. Det är även något som är en del av vår ordinarie verksamhet, men denna vecka är det extra fokus på just hälsa och rörelse, berättar läraren Sara Martinsson.

Under måndagen besökte hon och lärarkollegan Malin Karlsson tillsammans med eleverna i årskurs två Nossebros jujutsulokal. Där tränades barnen av jujutsutränaren Rune Eines.

Rör vi på oss för lite i dagens samhälle?

     – Det tycker jag absolut. När man rör på sig som ung har man igen det när man blir äldre. Dessutom hittar barnen varandra när de tränar och får nya vänner. Och fler framför allt, säger Rune Eines.

Barn som rör sig mer har både bättre kondition, mental hälsa och skolresultat. Det visar forskning och Folkhälsomyndigheten rekommenderar barn och unga att röra sig så att pulsen höjs, under minst en timme om dagen. Livsmedelsverket har i en undersökning kunnat konstatera att många unga rör sig för lite. Något som Nossebros lärare denna vecka hoppas kunna motverka.

     – Man får göra massor med grejer och det är bara roligt, säger 9-åriga Linnéa som under måndagen testade jujutsu.

     – Det är bra för kroppen och det är kul, konstaterar 10-åriga eleven Hoda.

 


Om Essunga kommun

Essunga kommun har cirka 5 700 invånare och ligger i hjärtat av Västra Götalands län. Här hittar du vår välbesökta Nossebro marknad, ett flertal stora evenemang och ett mycket aktivt föreningsliv! Dessutom en enastående vacker landsbygd med ett härligt levande landskap!


Kontaktpersoner

Christina Jonsson
Kommunikatör
Christina Jonsson