2024-01-16 10:34Pressmeddelande

Prisbelönt författare besöker skolorna: "En karamell"

Kerstin Lundberg HahnFörfattaren Kerstin Lundberg Hahn möter under veckan kommunens elever.

I veckan besöker en prisbelönt författare elever i Essunga kommun som en del av ett projekt som syftar till att bidra till ungas läslust och skrivförmåga.

Barnen i årskurs fyra och fem i skolorna i Essunga kommun har under höstterminen fått stora doser inspiration i sitt skrivande och läsande i projektet Läsräven.

Den välkända författaren Kerstin Lundberg Hahn, som bland annat tilldelades Astrid Lindgrens pris, har varit en del av projektet och under veckan så möter hon eleverna i deras klassrum.

"En karamell"

Under förra terminen så pratade författaren skrivande och författarskap under en föreläsning för eleverna. Därefter har böcker lästs, recensioner skrivits och eleverna skriver även egna berättelser.

Det är kommunens kultursamordnare, biblioteksansvarige Gunnar Källström, som sökt pengar från Kulturrådet vilket resulterat i 35 0000 kronor i bidrag till projektet.

– Det är en jättefin karamell det här, säger han.

Känns det viktigt att inspirera eleverna till läsning och till att skriva?

– Att utveckla sin språkförmåga betyder ett rikare liv, en väg in i samhället och en bättre förmåga att lösa konflikter. Det öppna upp den egna skaparlusten och fantasin. Man växer som människa av att läsa och skriva, konstaterar Gunnar Källström.

 

Möt författaren och barnen

Media hälsas välkommna att var med när författaren möter barnen i årskurs fyra och fem i Nossebro, Jonslund och Bredöls skola.

Schema för författarbesök av Kerstin Lundberg Hahn 17 – 18/1 2024:
Onsdag 17/1 2024
8:30–9:20        Bredöl års. 4
9:30–10:20      Bredöl års. 5
10:40–11:30   Jonslund års. 4
12:20–13:10   Jonslund års. 5

Torsdag 18/1 2024
8:30–9:20      Nossebro års.4
9:30–10:20    Nossebro års.4
10:30–11:20  Nossebro års. 5


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i drygt 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.