2022-09-23 05:30Pressmeddelande

Personliga ombud firar 20 år: "Inte ensam längre"

Birgitta Svensson, personligt ombud.Birgitta Svensson försöker i sin roll som personligt ombud att lotsa klienterna rätt.

Personliga ombud finns till för att hjälpa människor som annars riskerar att falla mellan stolarna och bli utan hjälp. Nu firar verksamheten 20 år.

     – Jag är inte ensam längre utan har någon som jag kan prata med. Någon som stöttar och hjälper när jag inte orkar på egen hand, berättar Nossebrobon Angelica som får stöd av ett personligt ombud.

I Angelicas hemkommun Essunga innehar Birgitta Svensson sedan fyra år tillbaka tjänsten som personligt ombud. Rollen syftar till att stötta människor som lider av psykisk ohälsa och behöver hjälp i exempelvis kontakten med myndigheter.

     – Jag gör inget som inte först är förankrat hos klienten. Jag är ingen expert utan en medmänniska som försöker lotsa de som söker stöd så att de ska kunna få rätt hjälp. Jag känner mig som en lots, berättar Birgitta.

”Ett stort stöd”

Angelica, som är sjukskriven på grund av ångest och utmattningsdepression, fattade beslutet att söka ett personligt ombud efter kontakt med en läkare. Hon berättar om hur hon hade åkt långt för att träffa en specialist hon fått en remiss till. Men i mötet kände hon sig illa behandlad.

     – Läkaren sa att han inte kunde hjälpa mig. Jag hade åkt så långt och vid det beskedet låste det sig helt. Jag hittade inte orden och snart hörde jag inte alls vad läkaren sa. Jag kände mig liten och maktlös.

     – Jag förstod att jag behövde ett personligt ombud. Nu, när Birgitta är med, kan jag bättre lösa situationerna som uppstår. Det är ett stort och jättebra stöd! Hjälp till självhjälp, skulle jag vilja säga.

Gratis och på klientens villkor

När regeringen för ett par decennier sedan tog beslutet att inrätta personliga ombud fanns ett behov av att fånga upp de med psykisk ohälsa som behöver extra stöd. Hjälpen är helt gratis och frivillig att söka. Ombudet agerar endast på klientens uppdrag. För att ha rätt till ett personligt ombud måste man vara minst 18 år, ha behov av vård, stöd, service, rehabilitering och sysselsättning.

     – Nu när jag har Birgittas stöd känner jag ett annat lugn än tidigare, berättar Angelica.

Fler kommuner har inrättat stödet

Under förra året kunde de totalt 12 ombuden i Skaraborgs kommuner stötta omkring 350 personer. Men det är inte alla kommuner som erbjuder tjänsten och i Essunga får man ibland ta emot samtal från människor som bor i kommuner där tjänsten saknas. Men det är endast de egna kommuninvånarna som de personliga ombuden kan erbjuda stöd. Hjälpbehovet har inneburit att Töreboda nyligen inrättade ett personligt ombud och att Grästorps kommun tidigare i år gjorde samma sak. Birgitta Svensson stöttar i sin roll som personligt ombud i Essunga kommun i nuläget sju klienter.

     – Ger jobbet mycket?

     – Ja, när jag hör att det gör skillnad. När jag kan hjälpa människor att hamna rätt.

 

Läs mer: Personligt ombud - Essunga kommun

*Angelica heter egentligen något annat.

Birgitta Svensson, personligt ombud.

Birgitta Svensson, personligt ombud i Essunga kommun.

 


Om Essunga kommun

Essunga kommun har cirka 5 700 invånare och ligger i hjärtat av Västra Götalands län. Här hittar du vår välbesökta Nossebro marknad, ett flertal stora evenemang och ett mycket aktivt föreningsliv! Dessutom en enastående vacker landsbygd med ett härligt levande landskap!


Kontaktpersoner

Birgitta Svensson
Personligt ombud
Birgitta Svensson
Chef AME
Patrick Johansson