Biblioteket i Nossebro har skapat ett nytt rum som ska bidra till att gynna barns läsförmåga och ordförståelse.
”Åh, så mysigt”, utropar i kör de barn från Bredöls skola som idag besöker det nya sagorummet för första gången. Strax ska de lyssna på när bibliotekarie Mathilda Björkdahl läser högt ur Bockarna Bruse.
Tidigare satt barnen som kom på sagostund till biblioteket i Nossebro i en träsoffa nära entrén. Det innebar att det under högläsningen kunde passera besökare som hade ärenden på biblioteket. Nu har istället ett särskilt rum som går att stänga iordningsställts för lässtunderna. För detta har pengar kommunen fått från Kulturrådet använts.
– Syftet har varit att skapa en plats för lugn, ro och presentation. Det kunde ibland bli lite virrigt när vi satt ute i biblioteket och hade högläsning. Det är så skönt att nu ha just ett lugnt och inbjudande rum, konstaterar biblioteksansvarig Gunnar Källström.
– Syftet har varit att skapa en lugn plats. Sedan är det dessutom väldigt mysigt, ler bibliotekarie Mathilda Björkdahl samtidigt som hon visar upp utrymmet som hon skapat.
Framförallt är det förskoleklasser och barn i årskurs ett som kommer till högläsningen i biblioteket. Men även lite äldre elever har samlingar här för att prata böcker och få boktips.
– Högläsningen är väldigt viktig för barnens utveckling. Den bidrar till deras fantasi och koncentrationsförmåga. Till deras förmåga att lösa konflikter och hantera känslor. Ja, läsningen bidrar till så olika många områden i livet! Därför är det så värdefullt att vi nu kunnat kapa detta utrymme för just läsro, säger Björkdahl.
Fåtöljer. Massor av färgglada kuddar. En mjuk matta att sitta på. En vinklad soffa och tavlor pryder det nyligen iordningställda rummet. Soffan bidrar till en bättre läsupplevelse på grund av att den är just vinklad berättar Gunnar Källström: På så sätt kan man få bättre ögonkontakt.
– Om man befinner sig i en halvcirkel och alla har varandra i blickfånget blir det enligt forskning en bättre gryta för berättandet!
– Ja och barnen kan halvsitta i den här soffan. Det blir något annat än att vara i skolan, säger Mathilda Börkdahl.
Sexåriga Axel är idag här för sagostund tillsammans med sina klasskamrater från Bredöls skola.
– Det är jättebra med en soffa med två våningar som man kan sitta på. Och jag gillar verkligen den gula kudden här. Det är jättemysigt. Jag gillar nog sagor.
– Det är mysigt att kuddarna är mjuka, instämmer sexåriga Mira.
– Och det är mysigt att vara här och äta frukt samtidigt som bibliotekarien läser, avslutar åtta år gamla Theo.
Sexåriga Axel gillar det nya sagorummet: "Jättemysigt!"
Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.