2024-10-08 10:12Pressmeddelande

Ny satsning ska få fler unga att läsa: "Grädde på moset"

Mathilda Björkdahl och Anette Johansson på biblioteket i Nossebro.Mathilda Björkdahl och Anette Johansson på biblioteket i Nossebro.

För att få upp intresset för läsning bland mer lässvaga barn och ungdomar så satsar nu Essunga kommun på en helt ny tjänst, vilken bekostas av Statens Kulturråd.

Essunga kommun har fått 350 000 kronor från Statens Kulturråd till den helt nya tjänsten, vilken syftar till att främja läsandet bland barn och unga i kommunen. Den person som får tjänsten kommer att arbeta utåtriktat mot bland annat lässvaga elever, berättar Anette Johansson som är verksamhetsansvarig på biblioteket i Nossebro.

     — Har man ett specifikt intresse så kan exempelvis böcker och föreläsningar inriktat mot det aktuella intresset vara en framgångsfaktor för att skapa ett läsintresse. Vi har till exempel sett att böcker om a-traktorer går bra. Och läsningen är ju oerhört viktig, har man med sig den är det lättare att förstå även övriga ämnen i skolan.

Tjänsten är finansierad under ett halvår och kommunen har sökt pengar från Statens Kulturråd för att kunna förlänga projektet under ytterligare ett år. Under sen höst är förhoppningen att den person som ska arbeta i projektet påbörjar den nya tjänsten.

     — Det hela är inte direkt kopplat till skolan utan det här är som grädde på moset, utöver det läsfrämjande arbete som redan pågår riktat mot skolorna i kommunen, säger Anette Johansson.

Och att läsandet är oerhört viktigt råder det inga tvivel om konstaterar bibliotekarie Mathilda Björkdahl.

     — Läsningen gör det lättare för yngre barn som får ett utökat ordförråd att prata om känslor. Du mår bättre av läsning visar forskning och dessutom får man bättre fantasi och man lär sig om olika typer av människor, städer och annat som bidrar till en ökad empatisk förmåga.

 

Kontakt:
Anette Johansson, verksamhetsansvarig, anette.johansson@essunga.se, 0512-570 46.
Mathilda Björkdahl, bibliotekarie, mathilda.bjorkdahl@essunga.se, 0512-570 26.


Om Essunga kommun

Med runt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över! Här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: Se bara på alla evenemang med Nossebro marknad i spetsen, som månad efter månad i över 120 år har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet. Siffror från SCB visar att vi som bor här trivs. 99 procent känner sig trygga. Är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg knappt en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.