2023-03-02 06:30Pressmeddelande

Nu monteras solceller på kommunhuset: "Sparar på miljön"

Dan Allan Ask, elektriker från Nossebro Energi, på vinden i kommunhuset där han just nu arbetar med solcellsinstallationen.Dan Allan Ask, elektriker från Nossebro Energi, på vinden i kommunhuset där han just nu arbetar med solcellsinstallationen.

I veckan påbörjas arbetet med att utrusta kommunhuset i Nossebro med solceller.
– Det är viktigt att vi går före, visar riktning och tar vårt ansvar i omställningen mot ett hållbarare samhälle, säger kommundirektör Cecilia Trolin.

I spåren av energikrisen och de stegrande elpriserna så tog kommunstyrelsen i Essunga kommun i höstas beslut om en rad energieffektiviseringssåtgärder. Delar av investeringsbudgeten styrdes om för att bidra till en grönare och mer självförsörjande kommunal energi.

Detta har skett på en rad olika sätt: till exempel har Essungabostäder bytt till mer energieffektiva fönster på vissa kommunala fastigheter, gatubelysning byts till energisparande LED-armatur och nu ska alltså Nossebro Energi sätta upp solcellspaneler på taket av kommunhuset inne i centrala Nossebro, där det innan bytet varit direktverkande el som drivit lampor, datorer och annan utrustning.

– Kommunhuset har dragit mycket ström och detta är en åtgärd som är tänk att spara på miljön och på sikt på skattemedlen. Vi blir i och med denna investering mer självförsörjande när det gäller el. Det känns absolut viktigt, säger Cecilia Trolin.

Solcellerna innebär en investering på 610 000 kronor, vilket beräknas vara intjänat på mellan åtta och tio år, beroende på elpriserna. Nossebro Energi och den lokala underleverantören Börje Bygg sköter montering och installation och i slutet av mars är förhoppningen att solcellerna ska kunna fånga upp solens strålar och börja generera el till kommunhuset.

Solceller ska monteras på kommunhuset i Nossebro.

Solceller ska monteras på kommunhuset i Nossebro.

Kontakt:
Rickard Gunnarsson, Nossebro Energi. 0512-78 21 11, rickard.gunnarsson@nossebroenergi.se.
Alexander Lidén, Essungabostäder, 0512-572 07, alexander.liden@essungabostader.se.


Om Essunga kommun

Med 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Cecilia Trolin
Kommundirektör
Cecilia Trolin
Johan Skoglund
VD Essungabostäder
Johan Skoglund