2023-02-03 05:45Pressmeddelande

Nordiska grillmästare gör upp i Nossebro

Kommunutvecklare Pernilla Nilsson vid gatan där grill-NM avgörs i maj.Kommunutvecklare Pernilla Nilsson vid platsen där grill-NM avgörs i maj.

Nordiska mästerskapen i grillning kommer till Nossebro. Sedan tidigare har det varit klart att SM i Grill och BBQ ska hållas på orten i maj. Nu höjs alltså insatserna ytterligare.

Detta är andra gången någonsin som Nordiska mästerskapen i Grill & BBQ anordnas i Sverige och det kommer alltså att ske i Nossebro. I år fyller Essunga kommun 40 år vilket bland annat firas med en jubileumshelg den 26 till och med den 28 maj. Det är under denna helg som Nordiska mästerskapen kommer arrangeras på orten.

     – Vi har ett digert program under jubileumshelgen med något för alla smaker – och detta blir som grädden på moset. Det känns verkligen jättekul att kunna bjuda in kommuninvånare och besökare till ett nordiskt Mästerskap! Mer välsmakande kan det nog inte bli, skrattar kultur- och fritidschef Nettan Larsson.

Kvaltävlingar i storstäderna

De senaste åren har grill-SM- arrangerats i Landskrona, men i år byts alltså Skåne mot Skaraborg när Nossebros frodiga landskap får agerar kuliss åt tävlingarna. Det blir den yta i centrala Nossebro som den sista onsdagen varje månad används för att arrangera den 120 år gamla marknaden som intas av grill-kombattanter, hungriga besökare och doften av nygrillat.

Inför tävlingarna i Nossebro kommer kvaltävlingar att hållas i Stockholm, Göteborg, Gävle och Helsingborg.

     – Att dessa stora städer har deltävlingarna men att själva finalen hålls i Nossebro, det tycker jag är så häftigt och visar på landsbygdens styrkor och enorma möjligheter! Det finns en kraft här i litenheten och det naturnära. Vi ligger ju som ett naturskönt nav mitt i en stark tillväxtregion och nu blir vi för en helg centrum för Nordiska mästerskapen. Det känns väldigt kul, konstaterar kommunutvecklare Pernilla Nilsson.

Vana vid stora arrangemang

Med allt från anrika Nossebro marknad till stora motorträffar är man i Essunga kommun van vid större evenemang som lockar besökare utifrån. I fjol besökte delar av styrelsen i Swedish BBQ Association Nossebro för att kolla in marknads- och evenemangsområdet. Ordförande Michael Andersson och Per Nord var imponerade av både orten och marknadsområdet där NM-tävlingarna ska hållas berättar Pernilla Nilsson.

     – Det finns ju ett enormt driv här i bygden – vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och mängder med föreningar. Det här drivet och den här företagsamheten tror jag märks när man kommer hit utifrån och den attraherar den här typen av möjligheter. Vi är små, men naggande goda – särskilt under grill-NM, skojar Pernilla Nilsson.

     – Ja, det är underbart att se att arrangören har satt värde vid den enorma potential som finns här, konstaterar kultur- och fritidschef Nettan Larsson.

Danskarna redo att tävla

Redan nu är det förutom svenska lag även flera danska anmälda till kvaltävlingarna, berättar Michael Andersson som är ordförande i Svenska BBQ Association.

     – Vi är väldigt glad över att det nu blir ett Nordiskt mästerskap i år och att det kommer att hållas under jubileumshelgen i Nossebro! Vi ser verkligen fram emot att komma till orten. Det övriga programmet för helgen ser ut att locka en bred målgrupp, vilket är bra även för tävlingarna Nu håller vi tummarna för bra väder!

 

Kontakt:
Michael Andersson, ordförande i Svenska BBQ Association, tfn: 070-62 03 520.
Svenska BBQ Association

Kommunutvecklare Pernilla Nilsson ser fram emot en fullspäckad jubileumshelg - där grill-NM blir kronan på verket.

Kommunutvecklare Pernilla Nilsson.


Om Essunga kommun

Essunga kommun har cirka 5 700 invånare och ligger i hjärtat av Västra Götalands län. Här hittar du vår välbesökta Nossebro marknad, ett flertal stora evenemang och ett mycket aktivt föreningsliv! Dessutom en enastående vacker landsbygd med ett härligt levande landskap!


Kontaktpersoner

Nettan Larsson
Kultur- och fritidschef
Nettan Larsson
Pernilla Nilsson
Kommunutvecklare
Pernilla Nilsson