Mobilfri skoldag väntar högstadieeleverna som på måndag kommer tillbaka till Nossebro skola efter läslovet.
Tidigare har lärarna på Nossebro skola i samband med att en ny lektion startar samlat in elevernas mobiltelefoner och förvarat dem i ett telefonskåp längst fram i skolsalen till dess att det är dags för rast. Men nu förändras reglerna och skoldagen blir helt mobilfri i syfte att stödja elevernas kunskapsutveckling. Undantag görs för elever som av särskilda skäl, exempelvis medicinska, måste ha tillgång till sin telefon.
— Alla politiska partier i nämnden var eniga och ställde sig bakom detta. Jag stöttar det till hundra procent! Det är en åtgärd som vi hoppas kan bidra till en ökad studiero, säger Jörgen Dimenäs som är ordförande i utbildningsnämnden i Essunga kommun.
— Skolan genomför detta för att eleverna ska komma än längre i sin kunskapsutveckling. Det kommer hjälpa eleverna till större möjlighet att kunna fokusera på sitt skolarbete, säger Therese Höög som är rektor vid högstadiet på Nossebro skola.
Skolans utgångspunkt är att det gör en stor positiv skillnad för elevers kunskapsutveckling och för tryggheten på skolan när de lämnar in sina telefoner under hela skoldagen. Förhoppningen är att eleverna ska använda sina raster till sociala aktiviteter tillsammans med varandra i högre utsträckning.
— Vid kontakt med andra skolor har de vittnat om att studieron blir bättre och elever kan fokusera på det som händer i klassrummet i stället för att ha koll på meddelanden, notiser och sociala medier. Vi vet från forskning att när man fokuserar på mobilen påverkas hjärnan i hög grad så att våra prestationer kan sänkas, säger Höög.
Det var i förra veckan som politikerna i utbildningsnämnden fick information om hur framtagandet av de nya reglerna har gjorts genom en demokratisk process som högstadiets rektor Therese Höög låtit göra tillsammans med elevråd, klassråd, medarbetare samt vårdnadshavare som ingår i skolans samråd. Under dragningen pekade Höög på en rad vinster med en mobilfri skoldag:
— Elevinflytandet är viktigt för oss och att höra sig för. Men beslutet om en mobilfri skoldag har legat i händerna på vuxna, konstaterar Dimenäs.
— Det har även kommit rent praktiska frågor från elever. Exempelvis hur de ska betala i fiket utan mobiler och hur de ska veta vad klockan är. De kan exempelvis använda kontanter när de betalar och när det gäller tiden så finns det klockor på väggarna i skolan. Dessutom så har ju eleverna fortfarande tillgång till sina skoldatorer.
Hur mobilfri skoldag fungerar kommer att utvärderas redan vid jullovet och sedan i samband med att läsåret avslutas.
— Förändringen som nu genomförs hoppas jag påverkar kunskapsresultaten och arbetsron i positiv riktning, säger Dimenäs.
Även på nationellt plan diskuteras frågan om mobilförbud. Regeringen har tillsatt en utredning som ska komma med förslag på ändringar i skollagen för att införa mobilförbud under hela skoldagen i grundskolan.
Kontakt:
Jörgen Dimenäs, ordförande i utbildningsnämnden, 070-678 40 74.
Med runt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över! Här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: Se bara på alla evenemang med Nossebro marknad i spetsen, som månad efter månad i över 120 år har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet. Siffror från SCB visar att vi som bor här trivs. 99 procent känner sig trygga. Är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg knappt en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.