2023-03-15 16:08Pressmeddelande

Lyriskt när landshövdingen besökte Nossebro: "Otrolig dynamik"

Cecilia Trolin, Peter Andréasson, Daniel Andersson, Sten Tolgfors och Ingrid Guldbrand.Kommundirektör Cecilia Trolin, kommunstyrelsens andre vice ordförande Peter Andréasson, kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson, landshövding Sten Tolgfors och Ingrid Guldbrand, avdelningschef på landsbygdsavdelningen på länsstyrelsen.

”Oerhörda möjligheter” och ”exempellösa investeringar”. Superlativen var många när landshövding Sten Tolgfors idag gjorde sitt första besök i Essunga kommun.

I september tillträdde Tolgfors sin nya roll i landshövdingeresidenset i Göteborg och nu har han påbörjat sin turné runt länet, med ambitionen att besöka Västra Götalands samtliga kommuner. Det hade fram till onsdagens visit hunnit gå tre och ett halv år sedan det senaste fysiska landshödingebesöket i Essunga kommun, anledningen till det långa uppehållet stavas covid -19.

Under besöket i Nossebro träffade Tolgfors kommundirektör Cecilia Trolin, kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson och dess andre vice ordförande, oppositionsråd Peter Andréasson. Med under Nossebrovisiten fanns även Ingrid Guldbrand, som är avdelningschef på landsbygdsavdelningen på länsstyrelsen samt analytikern Josef Bengtsson.

Stark lokal livsmedelsförsörjning

Regional utveckling, grön omställning och civilt försvar var några av de frågor som stod på agendan när parterna möttes. På plats kunde landshövdingen konstatera att det när det gäller den lokala livsmedelsförsörjningen, en viktig del av just beredskapen i landet, ser bra ut för Essunga kommun. Man hamnar på elfte plats i landet när det gäller hur mycket mat som produceras i förhållande till hur många som bor här. Kommunen skulle kunna försörja de egna invånarna med mat sju gånger om.

Kommunen tog även tillfället akt att på samma tema bjuda på lokala delikatesser. På tallrikarna fanns bland annat rökt, kallskuren dovhjort, fälld i skog mellan Nossebro och Grästorps kommuner. Fröknäcke och en mjuk chokladkaka bakade av den lokalodlade linsen Flora, som är en del av projektet Rätt från Slätt. Projektet syftar bland annat till att göra oss mer självförsörjande när det gäller mat.

     – Det här är ett sätt att lyfta några av de många möjligheter och styrkor som vi som landsortskommun mitt i Västergötland har när det gäller både beredskapen och de gröna näringarna, säger Cecilia Trolin.

     – Ni är i det här området oerhört bra på att vara självförsörjande, konstaterar Ingrid Guldbrand.

”Man blir lyrisk”

Annars låg stort fokus under träffen på just energiförsörjningen, den gröna omställningen och det oerhört expansiva och tillväxtstarka näringslivet i regionen med allt det för med sig.

     – Jag växte upp i länet, i Åmål, och nu är jag tillbaka i samma län, men det är också ett annat län, för det har hänt så otroligt mycket. Just nu är dynamiken otroligt stark! Det är exempellösa investeringar på väg in i länet. Det är så himla kul att se all den utveckling som sker och den framtidstro som finns. Investeringarna kräver att vi producerar mer el för att kunna möta den gröna omställningen. Vi har en oerhörd möjlighet här i länet om vi gör saker rätt och jobbar tillsammans, säger Sten Tolgfors.

     – Vi står helt klart inför stora möjligheter och även utmaningar, vilka vi har identifierat och vi jobbar därefter, konstaterar Peter Andréasson.

     – Ja, det kommer att bli helt fantastiskt om vi samverkar här i länet! Man blir nästan lite lyrisk när man står och funderar på vad som kan hända i Västra Götaland. Det är så att det bubblar lite i kroppen. Det är i Skaraborg det händer, skrattar Daniel Andersson.

     – Tillsammans är vi starka, summerar Cecilia Trolin träffen.

Cecilia Trolin, Peter Andréasson, Daniel Andersson, Sten Tolgfors och Ingrid Guldbrand.

 


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Cecilia Trolin
Kommundirektör
Cecilia Trolin

Relaterad media