2023-09-06 08:23Pressmeddelande

Känd författare vägleder elever i nytt skrivprojekt

Kerstin Lundberg HahnKerstin Lundberg Hahn

För att bidra till ungas läslust och skrivförmåga så drar Essunga kommun nu igång ett nytt projekt där elever får möta och inspireras av en flerfaldigt prisbelönt författare.

Barnen i årskurs fyra och fem i skolorna i Essunga kommun kommer under höstterminen att få stora doser inspiration i sitt skrivande och läsande. Ja, det är i alla fall förhoppningen med det nya projektet Läsräven.

Den välkända författaren Kerstin Lundberg Hahn, som bland annat tilldelades Astrid Lindgrens pris, kommer att möta och inspirera eleverna. Det hela drar igång med en föreläsning av författaren där hon pratar författarskap, skrivande och peppar eleverna. Därefter kommer böcker att läsas, recensioner att skrivas och workshops att hållas av författaren. Eleverna ska även skriva sina egna berättelser.

– Under hela hösten ska de läsa som galningar och skriva recensioner och frågor till författaren. Sedan avslutar vi med stor galafest tillsammans! Förhoppningsvis uppträder Kulturskolan, under denna litterära salong; vi äter gott och eleverna får möjlighet att läsa högt ur sina egna verk. Det blir festligt, konstaterar kommunens kultursamordnare, biblioteksansvarige Gunnar Källström.

Det är han, som sökt pengar från Kulturrådet vilket resulterat i 35 0000 kronor i bidrag till projektet. På måndag ska det hela presenteras för kulturombuden för årskurs fyra och fem i Nossebro, Jonslund och Bredöls skolor samt Anpassad grundskola.

– Det är en jättefin karamell det här.

Känns det viktigt att inspirera eleverna till läsning och till att skriva?

– Att utveckla sin språkförmåga betyder ett rikare liv, en väg in i samhället och en bättre förmåga att lösa konflikter. Det öppna upp den egna skaparlusten och fantasin. Man växer som människa av att läsa och skriva, avslutar Gunnar Källström.

En bild på Gunnar Källström.

Kultursamordnare Gunnar Källström.

Kerstin Lundberg Hahn

Författaren Kerstin Lundberg Hahn.

 


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.