2023-06-26 07:01Pressmeddelande

Jonslunds nya skola tar form

Så här kan Jonslunds nya skola komma att se ut. 

Parallellt med att handlingarna och underlaget för den nya skolan i Jonslund i Essunga kommun tas fram görs en detaljplan över området. Efter semestern ska enligt planen upphandling ske av den entreprenör som ska bygga skolan.

Förslaget har tagits fram av upphandlat arkitektkontor i nära samverkan med skolpersonal och Essungabostäder.

     – Det underlaget som tagits fram är väldigt bra. Det har varit ett tätt sammarbete mellan alla inblandade under hela året och tillsammans har vi arbetat fram en ny, fantastisk skola, säger Alexander Lidén som är projektledare vid Essungabostäder.

Skolbyggnaden är i två plan, på totalt 3 000 kvm. Därtill kommer en 800 kvm stor gymnastiksal. På taket av skolan ska solceller monteras och även bergvärme ska bidra till uppvärmningen. Den nya skolan uppförs söder om den nuvarande, som under tiden bygget pågår ska stå kvar.

Den nya skolan har plats för 175 skolelever samt 60 förskolebarn. Förskolan kommer att ha tre avdelningar på bottenvåningen. Skulle skolan i framtiden komma att växa väldigt mycket så finns även utrymme för en ny, separat förskolebyggnad.

Bakgrunden till nybygget är att den ursprungliga skolbyggnaden i Jonslund, som är byggd 1963, har ett stort underhålls- och renoveringsbehov. Dessutom så innebär en växande skara barn att det behövs mer utrymme. Den budgeterade kostnaden för den nya skolan är 100 miljoner kronor, vilket är några miljoner mer än vad en totalrenovering av de nuvarande lokalerna skulle ha kostat.


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Projektchef Essungabostäder
Alexander Lidén