2024-03-18 06:45Pressmeddelande

Här slängs bara en köttbulle per barn: "Förr var det horribelt!"

Erlinda Malmerström som är köksmästare vid Nossebro skola, och kostchef Majlis Kuhlin Gustavsson.Erlinda Malmerström som är köksmästare vid Nossebro skola, och kostchef Majlis Kuhlin Gustavsson.

I Essunga kommun har politikerna nu satt upp mål för hur lite mat som ska slängas. Något som ska spara på både miljö och skattepengar. 

Kommunstyrelsen tog i februari beslut om att Essunga kommun ska jobba mot ett antal miljömål. Ett av dessa är att minska matsvinnet inom kommunens verksamheter.

      – Vi har arbetat med det här i många år och är redan bra på detta men det innebär inte att vi kan lägga ner jobbet utan det är bara att fortsätta. Förr så pratades det inte om matsvinn och det var egentligen horribelt hur det såg ut runt om i landet med allt som slängdes. Jag har väldigt ont av att slänga mat och vi har alla ett ansvar att tänka på hur mycket mat vi slänger, säger kommunens kostchef Majlis Kuhlin Gustavsson. 

Varje dag serveras runt 1 200 portioner som tillagats i Essunga kommuns kök. Det är mycket för att vara i liten kommun, konstaterar kökschefen. För att minska matsvinnet arbetar man på en rad olika sätt. Bland annat försöker man att ligga så precist som möjligt när det gäller antalet portioner som tillagas varje dag. Kökspersonalen har exempelvis möjlighet att se om barn och elever har anmäld frånvaro, för att på så sätt anpassa hur mycket mat som lagas. Ett annat sätt är att servera kosten i omgångar och uppmuntra eleverna att hellre ta om än att ta för mycket från den buffé de varje dag har tillgång till i matsalen.

     – För ett par år sedan slängdes 53 kilo mat i snitt dagligen, vilket hade kunnat generera ytterligare 90 portioner. Nu har vi minskat med 17 kilo, berättar Majlis.

Inom äldreomsorgen är målet att inte mer än 100 gram per portion ska slängas, vilket motsvarar vikten av en mindre chokladkaka. Inom skolan är målet att högst 35 gram per elev vid varje måltid. Hittills i år ligger siffran på knappt 25 gram. I Nossebro skola är resultatet ännu bättre: Här slänger eleverna i samband med att de plockar bort sin tallrik bara vikten av en köttbulle, 16 gram. 

     – Det är bra att man uppmärksammar eleverna på att inte slänga mat i onödan. Det är ju så onödigt. Man kan mätta många munnar med det som går ut i soporna om man inte är ansvarsfull. Vi vill få in tänket bland barnen redan tidigt så att de få med sig det livet igenom, säger Erlinda Malmerström som är köksmästare vid Nossebro skola.

     –  Det är bra att man inte slänger så mycket mat. Det finns många som inte har mat hemma och och det sparar pengar. Men det viktigaste tycker jag är att när man slänger mycket blir det dåligt för miljön. Jag tänker på att inte slänga så mycket, säger Isabella Nyberg som är elva år och går i femman vid Nossebro skola.

 Isabella Nyberg, 11 år

I Essunga kommun finns sju tillagningskök plus två mottagningskök. Det är många för en liten kommun och bidrar till näringsrik kost och ökad matlust för dem som känner dofterna av den nylagade maten sprida sig i lokalerna där man vistas konstaterar Majlis Kuhlin Gustavsson. Dessutom innebär tillagningsköken att man ännu bättre kan anpassa hur mycket mat som lagas varje dag och på så sätt minska matsvinnet. I Essunga kommun endast svenskt kött och man försöker använda sig av mycket närproducerade varor. 

      – Vi serverar potatis från Tumleberg och ägg från Tranum. Vi har väldigt, väldigt bra råvaror. Det bidrar även det till ett hållbarare samhälle men också till god och näringsriktig kost som väcker matlust. Och mätta magar leder i sin tur till bättre möjligheter att må sina mål i skolan. Så visst är det viktigt vad som finns på tallriken i våra verksamheter!


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i drygt 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Majlis Kuhlin Gustavsson
Kostchef
Majlis Kuhlin Gustavsson
Erlinda Malmerström
Kökschef
Erlinda Malmerström