2022-12-09 11:02Pressmeddelande

Här är succégranen som hyllas i sociala medier: "Skaraborgs finaste"

Essunga kommuns julgran 2022.

Essunga kommuns julgran på Gustavstorget har blivit något av en publiksuccé! För första gången pryder en ädelgran torget i Nossebro och många hyllar nu granen.

Runt om i landet har kommuner haft problem med att hitta bra julgranar till sina torg. På sina håll har det till och med framförts så kraftig kritik att granar har bytts ut. I Nossebro har däremot årets julgran på Gustavstorget mötts av ideell lovord.

”Ståndsmässig”, ”Finaste i hela Skaraborg” och ”Ovanligt vacker”. Det är bara några av de många omdömen som kommuninvånare skrivit i Essunga kommuns sociala medier.

     – Under de sex år jag tagit ner julgranar åt kommunen så är detta den finaste jag stött på. Det är en tät och bra ädelgran, konstaterade Eric Nyblom som är arbetsledare på Gata park i samband med att han för några veckor sedan tog ner granen.

Då stod den placerad vid ett uthus hemma hos Alice och Emil Vidarsson utanför Essunga stationssamhälle.

     – Det är kul att kunna bidra till vår fina tradition här i Nossebro. Granen är verkligen jättefin! Klart man känner sig lite stolt över den, skrattar Alice Vidarsson.

Skulle bli till ved

Det var något av en slump att hennes gran fick inneha huvudrollen på Gustavstorget i Nossebro denna jul. Det hela började när hennes make Emil mötte en granjagande kommunanställd som berättade om att kommunen sökte julgran.

     – Han sa att de skulle åka och titta på en gran och då tipsade jag om vår. Den behövde ju bort från fasaden här vid uthuset. Det är kul att granen kommer till användning istället för att bara bli till ved, säger Emil.

Den granfilm som kommunens lagt ut i sociala medier och som visar när granen fälls och fraktas till Nossebro har i skrivande stund över 5 300 visningar på facebook och instagram. En relativt hög siffra för kommunens kommunala konto, inte minst med tanke på att det här är en av landets minsta kommuner, med runt 5 700 invånare.

     – Jo, grannen har väckt mycket positiva känslor och stolthet, det märks i kommentarerna i sociala medier. Man skulle kanske med våra mått mätt kunna kalla den lite av en succé, skrattar Klara Hector på kommunens kommunikationsenhet.

"Tät och fin"

I media har det den senaste tiden rapporterats om granar som inte väckt lika varma känslor. Ekot rapporterade nyligen om hur granarna i Mjölby, Svängsta och i Majorna mötts av kritik efter att folk inte tyckt att de varit tillräckligt fina. Kanske har denna typ av rapportering bidragit ytterligare till att invånarna i Essunga kommun är så stolta över årets julgran. Eller så beror det helt enkelt på att den är ovanligt vacker.

     – Jag tycker den är väldigt fin, den är tät och fin i år, säger Essungabostäders Mats Bornhammar som var med och tog ner granen. 

 

Läs några av kommentarerna på facebook här.

Hör vad grandonatorerna har att säga när granen tas ner.


Om Essunga kommun

Essunga kommun har cirka 5 700 invånare och ligger i hjärtat av Västra Götalands län. Här hittar du vår välbesökta Nossebro marknad, ett flertal stora evenemang och ett mycket aktivt föreningsliv! Dessutom en enastående vacker landsbygd med ett härligt levande landskap!


Kontaktpersoner

Bjarne Hurtig
Enhetschef teknisk enhet
Bjarne Hurtig