2023-05-09 09:27Pressmeddelande

Grillmästerskap väntas locka 20 000 till Nossebro: "Är supertaggad"

Nordens bästa grillare samlas om bara några veckor i Nossebro för att göra upp i Nordiska mästerskapen samt i SM i grill och BBQ. 

Nu närmar sig Essunga kommuns jubileumshelg med stormsteg. Den 26-28 maj så arrangeras mängder med aktiviteter i Nossebro med anledning av att kommunen firar 40 år. På agendan står bland annat NM och SM i grill och BBQ. Det är första gången som mästerskapen annordnas på en mindre ort, men i Nossebro finns stor erfarenhet av större arrangemang, med allt från Nossebro marknad till motorträffar som under sommaren lockar tiotusentals besökare. 

 Jag är supertaggad! Det här är det största vi någonsin arrangerat! Vi hoppas på 20 000 besökare under de tre festdagarna. Jag kollar väderprognosen varje dag - för nu vill vi ha sol, skrattar kommunutvecklare Pernilla Nilsson.

Storstäderna – och Nossebro 

Inför finalen i grilltävlingarna har delfinaler arrangerats i Stockholm, Göteborg, Gävle och Helsingborg.

     – Att dessa stora städer har deltävlingarna men att själva finalen hålls i Nossebro, det tycker jag är så häftigt och visar på landsbygdens styrkor och enorma möjligheter! Det finns en kraft här i litenheten och det naturnära. Vi ligger ju som ett naturskönt nav mitt i en stark tillväxtregion och nu blir vi för en helg centrum för Nordiska mästerskapen. Det känns väldigt kul, konstaterar Pernilla Nilsson.

I fjol besökte delar av styrelsen i Swedish BBQ Association Nossebro för att kolla in marknads- och evenemangsområdet. Ordförande Michael Andersson och Per Nord var imponerade av både orten och marknadsområdet där NM-tävlingarna ska hållas berättar Pernilla Nilsson.

     – Det finns ju ett enormt driv här i bygden – vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och mängder med föreningar. Det här drivet och den här företagsamheten tror jag märks när man kommer hit utifrån och den attraherar den här typen av möjligheter. Vi är små, men naggande goda – särskilt under grill-NM, skojar Pernilla Nilsson.

     – Ja, det är underbart att se att arrangören har satt värde vid den enorma potential som finns här, konstaterar kultur- och fritidschef Nettan Larsson.

De gör upp om titeln

Dessa lag kommer tävla om titeln Nordiska Mästare och Svenska Mästare i Grill och BBQ:
No Brainer BBQ Team
Magi BBQ
Walberg BBQ Team
Alltime BBQ
Magic Creek BBQ
Hell Yeah BBQ
HillBilly´s On Wildfire
Side By Side BBQ
Queens Of BBQ
Rök o Bark w Slow Joe
Lowlands BBQ
Vxo Grill & BBQ
Lone Star Pork Force BBQ
The Housewives BBQ
Smoke Barn BBQ
Pigwings BBQ
Lingon & dill and the Crazy BBQ team
Team GrillBella One Smile
 

En hemlig låda

Tävlingen består att lagen ska tillaga nio olika rätter på grillen. Huvudråvarorna är:
Vegetariskt, Fisk med sidorätt, Jubileumsburgare, Revben (fläsk),
Kyckling med sidorätt, Fläskkarré, Högrev, Dessert och Mystery box.
 
Innehållet i Mystery box presenteras först under tävlingen. Det innebär att lagen inte haft
någon möjlighet att förbereda sig på just den råvaran.
 
Rätterna ska lämnas in vid olika tidpunkter under tävlingsdagarna. Direkt efter inlämningen bedömer domarna rätterna efter smak/arom, textur/mörhet, utseende, kreativitet. Poängskala är mellan 0,1 (Oätlig) och 10 poäng (Fantastiskt / Enastående) per rätt. Alla rätter lämnas in utan att domarna vet om vilket lag som tillagat rätten.
Redan kvällen innan tävlingens första dag lämnas råvarorna ut och lagen får tända grillarna och förbereda rätterna inför tävlingen. Vissa tävlingsdeltagare spenderar natten mellan lördagen och söndagen vid grillen när högrevet tillagas, för att övervaka att värmen från glöden är perfekt. Högrevet ska lämnas in till domarna söndagen kl 13.30.
 
Vid prisutdelningen på söndagen kring 15.30 tiden koras Nordiska- och Svenska mästarna i Grill och BBQ, samt kommande års Svenska Grillandslaget.
 

Kontakt:

Ulf Nietosvuori, tävlingsledare, 070-989 33 60, uffe@sbqa.nu.
Peter Watz, 070-840 31 91, peter.watz@sbqa.nu.
Tävlingen arrangeras av World BBQ Association Sweden.


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Pernilla Nilsson
Kommunutvecklare
Pernilla Nilsson