2022-09-06 09:47Pressmeddelande

Full fart på Familjecentralen Regnbågens aktiviteter

Familjecentralen Regnbågen i Nossebro och de samverkande aktörernas reprensentanter - Nina Widell, Britt-Marie Svensson, Matilda Karelund och Ingela Hall. Familjecentralen Regnbågen i Nossebro

2018 startade Familjecentralen Regnbågen i Nossebro. Precis som för alla andra verksamheter så har pandemin inneburit att delar av verksamheten har begränsats.

- Men nu är vi tillbaka med full verksamhet igen!, säger Matilda Karelund och hennes kolleger Nina Widell, Ingela Hall och Britt-Marie Svensson, som träffats för att planera hösten.

Då liksom nu är verksamheten ett samarbete mellan Essunga kommun, Närhälsan i Nossebro och Regionhälsan. Matilda och Ingela kommer från kommunen och Nina och Britt-Marie från Närhälsan/ Regionhälsan.

- Att kallas för en familjecentral innebär att man står på fyra ben, förklarar Matilda, samordnare för verksamheten. Hjärtat i alltihop är den öppna förskolan som är belägen ovanför apoteket i Nossebro och här finns personal från barnhälsovård, barnmorskemottagning, förskola och socialtjänst representerade. Det blir med andra ord en samverkan av olika verksamheter som rör föräldraskapet.

Öppna förskolan erbjuder även föräldragrupper i ABC, som står för Alla Barn i Centrum. Då leds träffarna av utbildade gruppledare och deltagarna tar del av varandras erfarenheter och forskning. På öppna förskolan arrangeras även olika temadagar. Ibland bjuds olika aktörer in som till exempel Folktandvården och Biblioteket. Men det är inte allt som ingår familjecentralens verksamhet. Sedan förra året deltar en familjepedagog ihop med BHV-sköterska vid besöket när barnet är 2 månader. Detta besök görs som ett utökat hembesök och erbjuds alla föräldrar.

Att socialtjänsten deltar på hembesöken är dels för att prata om anknytning och föräldraskap samt informera alla föräldrar om vilket föräldrastöd som erbjuds föräldrar i Essunga kommun. Att samtidigt kunna avdramatisera socialtjänsten och ge ett ansikte gör att man förenklar kontaktväg om det finns mer behov av hjälp, säger Ingela Hall.

- Här är det också oerhört positivt med att arbeta i den lilla kommunen. Vi är inte så främmande för många och det är enkelt att ta kontakt med oss.

Under hösten har öppna förskolan öppet måndag, onsdag och fredag klockan 9-12 för barn upp till sex år. - Vi hoppas att fler kommer hitta hit till oss igen nu när vi är tillbaka med ordinarie öppettider.


Om Essunga kommun

Essunga kommun har cirka 5 700 invånare och ligger i hjärtat av Västra Götalands län. Här hittar du vår välbesökta Nossebro marknad, ett flertal stora evenemang och ett mycket aktivt föreningsliv! Dessutom en enastående vacker landsbygd med ett härligt levande landskap!


Kontaktpersoner

Cecilia Trolin
Kommundirektör
Cecilia Trolin