Under onsdagen hölls Socialrättsdagen i Biograf Stjärnan i Nossebro. Medarbetare från skola, omsorg, socialtjänst, kultur och fritid och fler samhällsaktörer samlades för en heldag i samverkans tecken – allt med fokus på att ge barn och unga tryggare och tydligare stöd.
Under vecka 19 samlades medarbetare från skola, socialtjänst, kultur och fritid, polis och fler samhällsaktörer i Biograf Stjärnan i Nossebro. På agendan stod Socialrättsdagen – en heldag som markerade nästa steg i Essunga kommuns satsning på fördjupad samverkan kring barn och unga.
Bakgrunden är en ny riktlinje för samverkan mellan social sektor och utbildningssektor, framtagen i ett gemensamt arbete där både chefer och medarbetare deltagit. Riktlinjen antogs av kommunstyrelsen i december och har under våren mynnat ut i en konkret handlingsplan. Socialrättsdagen blev startskottet för nästa fas i arbetet.
– Vi har tidigare sett ett behov av tydligare riktlinjer för hur vi samverkar när barn och unga behöver stöd från flera håll. Tidigare har det funnits ett visst glapp mellan sektorerna – både i vardagen och i förståelsen för varandras uppdrag och villkor, säger socialchef Mariella Niemi.
Nu har gemensamma arbetssätt, nya mötesformer och uppföljningsrutiner införts – alltid med barnets bästa i fokus.
Deltagarna på Socialrättsdagen fick både fördjupa sig i den nya socialtjänstlagen och arbeta praktiskt med hur samverkan kan stärkas i vardagen.
– För barn och unga innebär det tryggare stöd – tidigare och tydligare. De ska inte bara få hjälp snabbare, utan också förstå vem som gör vad, varför och när. Och de ska märka att vi jobbar tillsammans för deras skull, säger Tina Hededal, chef för utbildningssektorn.
Ett konkret exempel på det nya arbetssättet är hur en skolkurator, en lärare och en socialsekreterare nu enklare kan mötas kring barnets behov och följa upp planen tillsammans.
Socialrättsdagen satte samverkansarbetet i ett större sammanhang och gav energi inför det fortsatta arbetet.
– Närheten mellan våra professioner är en av Essungas styrkor. Genom att tydliggöra strukturen och skapa gemensamma forum har vi tagit viktiga steg mot att ge våra barn det stöd de behöver i tid, säger Tina Hededal.
Ett av kommunfullmäktiges mål är att Essunga kommun ska ge barn och unga de bästa förutsättningarna för en god hälsa och en trygg tillvaro. Socialrättsdagen är ett konkret steg på den vägen.
– Vi hoppas att alla som deltog går vidare med ny energi, fördjupad samsyn och känslan av att vi gör skillnad – tillsammans, säger Mariella Niemi.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall passade under föredraget, som medarbetare i en mängd olika kommuner tog del av, på att skicka en särskild hälsning till Essunga kommun.
”Otroligt kul att så många är med! Det är ju fantastiskt! Jag kan inte låta bli att faktiskt hälsa lite extra till Essunga Kommun, som ju är hemmavid. Jag hörde att de sitter hela kommunen, med många olika aktörer, tillsammans i en lokal och ser på det här. (...) Jätteroligt, verkligen!"
Du kan höra detta i föredraget på youtube, 52.30 in i sändningen.
Med runt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över! Här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: Se bara på alla evenemang med Nossebro marknad i spetsen, som månad efter månad i över 120 år har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet. Siffror från SCB visar att vi som bor här trivs. 99 procent känner sig trygga. Är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg knappt en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.