2024-02-15 16:50Pressmeddelande

Flera års kamp har gett resultat: Bedömningsbil placeras i Nossebro

Bedömningsbil

Nu står det klart att Essunga kommun om bara en månad kommer att få en bedömningsbil permanent placerad i Nossebro.

Kommunen har arbetat hårt för att en bedömningsbil ska placeras i Nossebro. Inte minst med anledning av att Essunga är den kommun i Västra Götaland där kommuninvånarna får vänta längst på ambulans. Bedömningsbilen är utrustad på samma sätt som en ambulans och även om det inte går att ligga ner i bilen så kommer den ambulanssjuksköterska som bemannar den att snabbt kunna göra de första insatserna vid akut behov av hjälp. 

     – Det känns som att vi vunnit en seger i och med att vi nu får en bedömningsbil i kommunen. Det kan bli livräddande för kommuninvånarna. Det här är en resa som påbörjades 2018 och vi har påtalat behovet under flera år. Det har varit ett brett politiskt samarbete i detta från politikernas sida och i både i formella och informella möten har vi försökt påverka regionen som ju har rådighet över frågan. Så det är jättekul att det här äntligen händer! Sedan får man aldrig bli nöjd. Men just för tillfället är vi ändå väldigt nöjda att vi gemensamt har lyckats nå fram till det här, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson. 

Alla ambulanser som åker ut på livshotande utryckningar ska komma inom 20 minuter, men enligt SOS Alarm det är endast 16 procent av ambulanserna som anländer till Essunga kommun inom den tiden. En bedömningsbil anser både kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson och kommunstyrelsens andra vice ordförande Peter Andréasson, är en bra lösning på en vad de anser har varit en oacceptabel situation.

     – Det är känns bra att vi äntligen får bedömningsbilen. Det här är en god början, då vi givetvis helst ser en ambulans på plats. Med en bedömningsbil och ambulanssjuksköterska i Nossebro så hoppas vi att fler ska få akut hjälp inom rimlig tid, säger Peter Andréasson.

Detta blir den femte bedömningsbilen i Skaraborg. Den kommer att vara placerad vid vårdcentralen i Nossebro och bemannas vardagar klockan 8-16. Med start vecka 11 så kommer den ambulanssjuksköterska som bemannar bilen att finnas tillgänglig för att rycka ut. 

     – Det är mycket glädjande att våra invånare nu får snabbare hjälp när de har akuta eller livshotande symtom, avslutar kommundirektör Cecilia Trolin.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson, kommunstyrelsens vice ordförande Peter Andréasson och kommundirektör Cecilia Trolin.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson, kommunstyrelsens andra vice ordförande Peter Andréasson och kommundirektör Cecilia Trolin.

 


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i drygt 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Cecilia Trolin
Kommundirektör
Cecilia Trolin
Daniel Andersson
Kommunstyrelsens ordförande (M)
Daniel Andersson
Peter Andréasson
Kommunstyrelens andre vice ordförande. Oppositionsråd (S)
Peter Andréasson