2025-05-15 05:40Pressmeddelande

Essungas lässatsning i fokus på nationella Biblioteksdagarna – med epa-bokklubbar som dragplåster

Anette Johansson Sara Nygren Mathinlda Björkdahl  Tilde Karlsson Linnea Bergqvist Nora BerggrenSara Nygren, i mitten, här tillsammans med ungdomar och kollegor, talar på Biblioteksdagarna om hur Essunga kommun jobbar för att öka läsintresset bland unga.

När Biblioteksdagarna – Sveriges största mötesplats för biblioteksbranschen – går av stapeln den 21–22 maj i Borås, är det Essunga kommun som står i strålkastarljuset.

Kommunens kulturombud Sara Nygren är inbjuden till ett scenprogram tillsammans med Sveriges läsambassadör Agnes Török, där de ska prata om läsning bortom storstäderna – och hur man når unga som annars sällan öppnar en bok.

     – Hela Sverige frågar sig hur man får unga att läsa mer. Samtidigt har ungdomarnas engagemang i Essunga överträffat alla våra förhoppningar. Jag skulle kunna dubbla min arbetstid och ändå inte hinna med alla som vill vara med, säger Sara Nygren med ett leende.

Till Biblioteksdagarna får dessutom åtta tjejer från en av Saras läsgrupper följa med. De älskar böcker, går i årskurs sju och har fått ledigt från skolan för att kunna vara med. Ett viktigt inslag, menar Sara, eftersom samtalen om ungas läskris nästan alltid förs utan att unga själva är närvarande.

Från idé till Essungamodellen

Hösten 2024 beviljades Essunga bibliotek stöd från Statens kulturråd för att stärka ungas läslust. Kort därefter anställdes Sara Nygren som kulturombud – en ny tjänst som helt bekostas av Statens kulturråd – med fokus på att främja läsning, särskilt bland barn och unga som annars lätt hamnar utanför.

Det första projektet blev en epa-bokklubb. Med tanke på att Essunga är Sveriges epa-tätaste kommun, i förhållande till andelen invånare, var det kanske inte helt förvånande att bokklubben väckte intresse.

     – Men att responsen skulle bli så stor hade jag inte kunnat ana. Över 30 ungdomar dök upp till första mötet.

Det går inte att läsa i en bokklubb med så många eftersom alla vill läsa olika, berättar Sara, som därför startade en läsgrupp.

     – Här väljer ungdomarna själva vad de vill läsa, oftast hemma. Sedan ses vi i läsrummet på fritidsgården och pratar om böckerna – och om livet. Läsningen öppnar dörrar till samtal som annars kanske aldrig skulle ske, berättar Sara.

Läsning på ungdomarnas villkor

Läsrummet, som ligger på fritidsgården Hållplatsen i Nossebro, har snabbt blivit en självklar mötesplats. Fåtöljer, saccosäckar, växter och välfyllda bokhyllor skapar en varm och inbjudande miljö. Läsrummet har öppet flera dagar i veckan och för många ungdomar har det blivit ett favoritställe.

     – Läsningen öppnar dörrar för att prata om många ämnen. Vi har ofta djupa samtal. Det är lättare att prata om en bokkaraktär än om sig själv – men så plötsligt gör man just det ändå, säger Sara.

För att sänka trösklarna för de mest läsovana har hon infört en enkel men effektiv morot.

     – Jag har en kyl med godisbitar, proteinbars och läsk. När någon har läst klart sin bok får de välja något där. Det funkar. Men det som verkligen får dem att återvända är relationen. Alla som skrivs in i läsgruppen får ett samtal, en egen sida i min pärm – sin läshistoria. Det blir personligt, och det märks.

Idag har läsgruppen mellan 50 och 60 aktiva deltagare. Rummet är öppet flera dagar i veckan.

Från böcker till cafédrömmar

Engagemanget har spridit ringar på vattnet. Bland annat har ungdomarna själva dragit igång ett nytt ungdomscafé på Café Crossroad i Nossebro – ett initiativ som vuxit fram ur samtalen i läsrummet.

Att Essunga nu lyfts som förebild på Biblioteksdagarna ser Sara som ett kvitto på att det går att göra skillnad – inte minst i en liten kommun där det är nära mellan människor.

     – Vi kallar det Essungamodellen. Den bygger på att locka istället för att tvinga, och att inte fokusera på vad man läser – utan på vad läsningen ger. Jag tycker att alla kommuner borde ha ett läsrum som vårt.


Om Essunga kommun

Med runt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över! Här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: Se bara på alla evenemang med Nossebro marknad i spetsen, som månad efter månad i över 120 år har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet. Siffror från SCB visar att vi som bor här trivs. 99 procent känner sig trygga. Är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg knappt en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Sara Nygren
Kultursamordnare
Sara Nygren