2023-09-21 05:40Pressmeddelande

Essunga blir årets filmkommun 2024: "Festligt"

Erika Olsson, projektledare Göteborg Film Festival, och kultur- och fritidschef Nettan Larsson inne i biograf Stjärnans lokaler i Nossebro.Erika Olsson, projektledare Göteborg Film Festival, och kultur- och fritidschef Nettan Larsson inne i biograf Stjärnans lokaler i Nossebro.

Nästa år blir det extra fokus på film i Nossebro: Essunga blir nämligen en av landets fyra filmkommuner 2024.

Essunga kommun blir nästa år en del av Göteborgs Film Festival, tillsammans med de tre kommunerna Borås, Partille och Strömstad. Det står klart sedan Essunga kommun tillsammans med den ideella biografföreningen Nöjesstjärnan i Nossebro samt Göteborgs Film Festival nu skrivit ett samverkansavtal. Detta innebär bland annat att parterna under Göteborg Film Festival den 26 januari till 4 februari kommer att bjuda in allmänheten till filmpremiär.

     – Då blir det festligt. Jag ser framför mig hur röda mattan rullas ut om vi hittar någon sådan och hur det serveras bubbel och tilltugg. Och naturligtvis så ser vi på film i kommunens 100 år gamla och anrika biograf Stjärnan! Det ska vara festligt under premiären, säger kommunens kultur- och fritidschef Nettan Larsson.

Förutom premiärfilmvisningen under början av året så kommer vecka 43 film som vänder sig till barn och ungdomar att visas på biograf Stjärnan, som en del av Göteborg Film Festival Prisma. Antalet filmer som då ska visas är inte klart än och fler andra detaljer håller man inom kommunen och biografföreningen nu på att titta närmare på. 

     – Den kanske största målgruppen för just Göteborg Film Festival Prisma är två-, tre- och fyraåringar. Vi visar precis som under stora filmfestivalen filmer från hela världen, men under vecka 43 fokuserar vi på just filmer för barn, berättar Erika Olsson som är projektledare för Göteborg Film Festival.

Vilka filmer som ska visas är inte klart i nuläget. Men eftersom Essungas kommunlogga kommer att synas i filmfestivalens marknadsföring, så kommer möjligtvis kommuninvånarna att kunna känna igen sig om man besöker filmfestivalen på annan ort.

     – Bio är en viktig kulturform; film engagerar och ger oss utlopp för våra fantasier och drömmar. Att gå på bio är för många förknippat med något speciellt och förväntansfullt. Det hoppas jag att de barn och ungdomar som får möjlighet att besöka biografen i Nossebro vecka 43 nästa år ska känna. Att detta ska ge glädje och få fler att upptäcka vår fantastiska biograf och få njuta av filmens glans, avslutar Nettan Larsson.

 

Kontakt:
Erika Olsson, projektledare för Göteborg Film Festival, tfn: 073-62 49 969,
erika.olsson@goteborgfilmfestival.se.


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Nettan Larsson
Kultur- och fritidschef
Nettan Larsson