2023-11-16 11:24Pressmeddelande

En vecka fri från våld och Orange Day uppmärksammas på nytt

Ina Siby Ingela Hall Annette Andreasson Madelene Engvall Cecilia Trolin En vecka fri från våld 2023Ina Siby Ingela Hall Annette Andreasson Madelene Engvall Cecilia Trolin En vecka fri från våld 2023

 - Vi som arbetar med våld i nära relation i Essunga kommun, ser vikten av att belysa den här problematiken även i år och därför uppmärksammas detta på nytt i vår kommun under vecka 47, säger Annette Andreasson och Ingela Hall, båda familjepedagoger som arbetar på sociala resursenheten i Nossebro. I år samarbetar vi också med Folkhälsorådet i Essunga kommun, Svenska kyrkan och deltar i Samordningsförbundet Skaraborgs kampanj En vecka fri från våld för att nå ut i fler kanaler och verksamheter. Samordningsförbundet har till exempel tagit fram material för att skapa dialog på olika platser; både på arbetsplatser och i organisationer i syfte att främja lokala aktiviteter. I materialet betonas vad man som medmänniska kan göra om man misstänker att någon far illa. Via samverkan i Skaraborg erbjuds också invånare i Essunga att ta del av en öppen digital föreläsning om våld i nära relationer med Linn Moser Hällen, socionom, handledare och författare specialiserad på våld.

På Orange Day, den 25 november uppmanar FN hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. En av tre kvinnor i världen utsätts för våld under sin livstid och detta sker oftast innanför hemmets väggar och av en partner eller nära anhörig. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling 1999 och över hela världen lyses byggnader upp i orange för att manifestera mot våldet.

För att uppmärksamma kommunens invånare om vecka fri från våld kommer det bland annat att flaggas med orange flaggor på flaggstänger i Nossebro tätort under hela veckan.  Essunga pastorat kommer också att belysa kyrkan i Nossebro med orange ljus för att manifestera Vecka fri från våld och Daglig verksamhet tillverkar i skrivande stund orange broscher i form av ett hjärta som kommer att bäras av personal inom olika verksamheter. - Vi satsar även på informationskampanjer i sociala medier och på våra webbplatser för att kunna nå ut så många som möjligt och biblioteket kommer att ha en utställning med litteratur inom ämnet. Informationen riktar sig både till den som är utsatt med även till förövare och till medmänniskor och om hur alla kan medverka till att förhindra våld mot kvinnor.


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Ingela Hall
Familjepedagog sociala resursenheten
Ingela Hall
Annette Andreasson
Familjepedagog sociala resursenheten
Annette Andreasson