2023-12-15 08:13Pressmeddelande

Eleverna skapar film som del av nytt projekt: "Lärorikt"

Jenny Alvalin från iFocus Studios handleder elever som skapar film vid Nossebro skola.Jenny Alvalin från iFocus Studios handleder elever som skapar film vid Nossebro skola.

Essunga är 2024 års filmkommun och nu spelas det in film för fullt vid Nossebro skola.

Det är elever i årskurs 6 till 9 vid Nossebro skola som just nu spelar in film som en del av projektet ”Filmproduktion och värdegrundsarbete”. För filmprojektet har kommunen fått drygt 130 000 kronor från Kulturrådet genom Skapande skola. 

     – Det är intressant, lärorikt och kul att få skapa. Min grupp gör en film om att komma ur missbruk, säger Hedvig Lanneskär som går i nian vid Nossebro skola.

Varför har ni valt det temat?

     – För att vi tycker att det är ett viktigt ämne. Det finns många som på ett eller annat sätt lever med ett missbruk och det här kanske kan hjälpa dem lite.

Liam Forsell som går i nian vid Nossebro skola tycker det är kul med ett kreativt projekt.

Liam Forsell och Hedvig Lanneskär.

Manus till filmerna skriver eleverna själva i mindre grupper och skapandet utgår från ett av tre teman: Vänskap, utanförskap eller fördomar. Efter att eleverna tagit fram manus så får de filma och redigera materialet innan den färdiga filmen är redo för visning. Eleverna får under projektet handledning av filmskaparen Jenny Alvalin och hennes kollegor från Främmestadföretaget iFocus Studios.

     – Arbetet är jätteviktigt! På det här sättet kan eleverna jobba med skolans värdegrund kombinerat med olika skolämnen på ett kreativt sätt, vilket gör att värdegrunden kan sätta sig på ett annat sätt än om man enbart pratar om den.

Sedan tidigare är det klart att Essunga är en av fyra filmkommuner i landet under nästa år. Kommunen har skrivit ett samverkansavtal med den ideella bioföreningen Nöjesstjärnan i Nossebro samt Göteborg Film Festival. Något som innebär extra fokus på film i Essunga kommun under 2024, med bland annat galapremiär och filmfest. I detta passar elevernas filmskapande väl in. Även om just detta projekt inte är direkt kopplat till årets som filmkommun så har Essunga kommun tillsammans med Göteborgs Filmfestival sökt pengar från Kulturrådet för ytterligare ett par filmprojekt under nästa år: Bland annat ett för att alla kommunens elever ska få göra film. Besked på den ansökan väntas innan sommaren. 

     – Vi kan se att det här är ett sätt att arbeta kreativt som tilltalar många elever och som kan främja lärandet. Filmprojektet sträcker sig dessutom över en rad olika skolämnen, säger utbildningschef Tina Hededal.

I korridoren i Nossebro skola står niondeklassaren Liam Forsell med filmkamera och mikrofon riktade mot sig. Han håller tillsammans med kamrater i klassen på att spela in en film på temat vänskap.

     – Ja, det här arbetet med att skapa film har varit jätteroligt och intressant, konstaterar han innan det är dags för nästa tagning. 

Niondeklassaren Ramsan Yosopov.

Niondeklassaren Ramsan Yosopov.

 


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Tina Hededal
Utbildningschef
Tina Hededal