2023-11-29 12:54Pressmeddelande

Dramatiskt innan tomten intog marknaden: "En mysfaktor!"

Tomtemor Pernilla Nilsson och tomtefar Lennart Nilsson.Tomtemor Pernilla Nilsson och tomtefar Lennart Nilsson bidrog till julstämning under Nossebro marknad och passade även på att besöka kommunens förskolor.

Idag intog tomten ett snötäckt Nossebro när årets sista marknad hölls på orten, men det var inte utan visst drama.

Traditionsenligt anlände tomtemor och tomtefar under onsdagens Nossebro marknad med häst och vagn. Tomteparet passade även på att besöka kommunens förskolor för att ta emot önskelistor och dela ut frukt. Men det blev ett fasligt sjå att hitta tomtefar: Den tilltänkte tomten blev nämligen magsjuk nära inpå arrangemanget. 

     – Då är det är tur att vi har pensionärer som kan rycka in, skrattar marknadsgeneral Pernilla Nilsson, tillika tomtemor under dagen.

     – Marknadsvädret är jultrevligt och många glada barn har åkt med hästskjutsen. Vi har även fått massa önskelistor. Och på förskolorna tycker de små att det är väldigt kul när tomten kommer!

Mannen som iklädde sig tomterollen i år blev Lennart Nilsson från Malma, som även är den person som skänkt årets julgran till Gustavsplatsen i Nossebro. 

Du räddar julen här i bygden?

     – Ho, ho! Det är bara kul att kunna bidra: Jag har fått träffat en massa trevliga människor. Och det känns bra att göra människor glada, inte minst barnen, säger Nilsson.

Är du en julälskare?

     – Ja, julen är bra, den är fin! Och nu när det snöar också! 

Med på en av turerna med häst och vagn under marknaden fanns lilla Estelle Seger, som nu längtar efter julafton.

     – Det kändes bra att åka häst och vagn, det var det roligaste på marknaden. Och att träffa tomten!

     – Ja, det är mysigt att få åka häst och vagn. Man känner sig som ett barn igen! Det är fint med traditioner och att tomten kommer hit. Det behövs! Det blir en gemenskap och det är positivt för hela bygden. Folk kommer ut och träffar varandra, konstaterar Stefan Seger.

Stefan och Estelle Seger njuter av en tur med häst och vagn.

     – Marknaderna är mysiga. Det är roligt att kommunen gör sådant här för barnen och att de får uppleva sådant här; att åka häst och vagn som man gjorde förr i tiden, säger Eliot Hammarström som går i skolan i Nossebro och passade på att besöka marknaden och titta på tomten tillsammans med sina vänner under rasten.

Tomtens föreskolebesök i kommunen startade redan under tisdagen för att alla barn skulle hinna få en stund med julens hjälte.  Och när tomtefar anlände med häst och vagn till förskolan Stallaholm under onsdagen stod barnen och pekade och ropade med förundran: ”Titta, titta! Tomten är här!”

     – Det är både glädje och lite spännande. Det blir väldigt nyfikna och iakttagande. Många vill men vågar kanske inte riktigt gå nära, säger förskolelärare Johanna Börjesson. 

Vad tycker ni pedagoger om besöket?

     – Att det är väldigt trevligt! Det är ju väldigt mysigt att tomten kommer och hälsar på. Det är ju tradition och barnen tycker ofta att det är väldigt, väldigt roligt. Så det är en mysfaktor!

Tomten besöker Stallaholms förskola i Nossebro.

Tomten besöker Nossebro marknad.


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Pernilla Nilsson
Kommunutvecklare
Pernilla Nilsson