2023-05-04 08:44Pressmeddelande

Den lilla kommunen går mot strömmen: Storsatsning på helt ny skola

En bild på förskoleläraren Diana Jansson.Förskoleläraren Diana Jansson.

Trots tuffare ekonomiska tider för landets kommuner så storsatsas det i Essunga kommun. I det lilla samhället Jonslund i närheten av E20 pågår nämligen den sista planeringen inför bygget av en helt ny skola. För kommunen, en av landets minsta, är det här en satsning av historiska mått.

Lagom till semestern kommer ritningarna för Jonslunds nya skola att vara klara. Det handlar om en investering i 100 miljonersklassen. För Essunga, som är en av landets minsta kommuner, är det en historisk satsning. Och det faktum att den inte sker i kommunens största ort Nossebro utan i samhället Jonslund glädjer invånarna i den lilla orten.

     – Det är jätteroligt och väldigt välkommet! Det visar att man väljer att satsa på även de små orterna i kommunen. Det här är en väldigt bra kommun att bo i och förhoppningsvis är skolan klar till dess att mina små ska börja där, säger Jonslundsbon och småbarnsföräldern Sara Karlsson.

– Det här är en satsning av historiska mått, i hundramiljonersklassen. Det har inte investerats så här i kommunen sedan 60-talet. Det här är jättehäftigt. Det här handlar om våra barn och unga och deras skolgång. Det är en signal till omvärlden att det råder framtidstro här i Essunga kommun; det händer mycket bra grejer här, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson

Sara Karlsson tillsammans med sina barn Ingrid och Majken Agham.

Sara Karlsson tillsammans med sina barn Ingrid och Majken Agham.

 

"Hade aldrig gått i storstan"

Processen med att ta fram skisserna för skolan beskrivs av arkitektbyrån från Göteborg som unik.

    – Så här har det aldrig gått till i storstan. Det är föredömligt och mycket ovanligt, konstaterar Ann Dahlberg som är general manager för projekteringen av skolan.

Det som hon avser är det faktum att barn och framför allt skolpersonal deltar väldigt aktivt i skapandeprocessen.

     – Deras medverkan är unik och det är väldigt, väldigt positiv. Essunga kommun ligger långt fram! Det här är både föredömligt och ovanligt.

Varje fredag har det upphandlade arkitektkontoret där Ann Dahlberg arbetar, D Office Arkitekter i Göteborg, möte med bland annat skolpersonal och Essungabostäders projektledare.

     – Alla vi möter här på skolan är så engagerade i detta och vi har mycket kontakt. Det är ett annorlunda sätt att jobba jämfört med i till exempel Göteborg. Det här är verkligen fantastiskt!

Ann Dahlberg som är general manager för projekteringen av Jonslunds skola

Ann Dahlberg som är general manager för projekteringen av Jonslunds skola.

Ritningarna klara i juli

I juli ska ritningarna över den nya skolan vara klara. Under hösten sker anbudsförfarandet. Nästa år väntas bygget av skolan starta. 2025 är målet att elever och skolpersonal ska kunna flytta in.

Det är en 3 000 kvm stor skola som ska byggas samt 800 kvm gymnastiksal. På taket av skolan ska solceller monteras och även bergvärme ska bidra till uppvärmningen. Den nya skolan uppförs söder om den nuvarande, som under tiden bygget pågår ska stå kvar.

Den nya skolan ska byggas i två plan och ha plats för 175 skolelever samt 60 förskolebarn. Förskolan kommer att ha tre avdelningar på bottenvåningen. Skulle skolan i framtiden komma att växa väldigt mycket så finns även utrymme för en ny, separat förskolebyggnad.

Runsten inspirerar

     – Vad man kan erbjuda de elever som går här i Jonslund med stora ytor, närheten till badet intill skolan och med närheten till naturen är fantastiskt! Det är en väldig skillnad från i storstaden. Det finns en fin närhet här och alla som vi möter är så öppna och positiva. Det är helt underbart, säger Ann Dahlberg samtidigt som hon blickar ut över hästhagen och fälten bakom skolan.

Många undrar hur den nya skolan kommer att se ut. Barnen har själva fått lämna in förslag, och önskemålen gällande skolgården är en viktig del i processen med att ta fram ritningar för utemiljöerna, berättar Ann Dahlberg. Vissa av elevernas mer fantasifulla förslag, så som den om en köttbulleskola, har dock inte fått genomslag, skrattar arkitekten Lars Olausson.

     – Vi vill att verksamheten ska bli så nöjd som möjligt och det är det vi håller på med nu i projektet: se på ytor, vart allt ska ligga osv. Det är en stor del av jobbet.

     – Samtidigt så tar jag in ortens och områdets historia. Man kan till exempel försöka hitta något som man bygger en historia kring för att knyta an byggnaden till platsen. Det står en runsten lite längre bort här till exempel. Sådant tar jag med mig det när jag skapar.

Arkitekt Lars Olausson i samtal med rektor Anna-Karin Lindberg.

Arkitekt Lars Olausson i samtal med rektor Anna-Karin Lindberg.

"Exalterade"

Bakgrunden till nybygget är att den ursprungliga skolbyggnaden i Jonslund, som är byggd 1963, har ett stort underhålls- och renoveringsbehov. Dessutom så innebär en växande skara barn att det behövs mer utrymme. Den budgeterade kostnaden för den nya skolan är 100 miljoner kronor, vilket är några miljoner mer än vad en totalrenovering av de nuvarande lokalerna skulle ha kostat.

Vid den nuvarande skolan i Jonslund möter vi många som är upprymda över den nya skolan.

     – Det ska bli väldigt roligt med nya lokaler! Vi är jätteexalterade! Vi har en fantastisk utemiljö här och trivs väldigt bra här. Och nu nya lokaler på det, ler förskoleläraren Diana Jansson.

Skolans rektor Anna-Karin Lindberg instämmer.

     – Det känns alldeles fantastiskt roligt att bygget äntligen ska bli av! Vi är i stort behov av en ny skola med lite bättre möjligheter för elever och personal.

Jonslunds nuvarande skola.

Jonslunds nuvarande skola.

Se en film från skolan med arkitekterna.


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Projektchef Essungabostäder
Alexander Lidén