2022-08-25 09:40Pressmeddelande

Barnhemsbarnen återvänder till Ukraina: "Många har engagerat sig"

Nu återvänder det Ukrainska barnhem som sedan i våras bott i Essunga kommun, till Ukraina.

Det var efter krigsutbrottet som ett barnhem med 23 barn och personal från staden Korosten, cirka 15 mil nordväst om Kiev, flydde krigets Ukraina. En ideell förening från Alingsås hjälpte dem att fly till Sverige och Tegalund utanför Fåglum. Där har de bott fram tills i veckan, då de påbörjat återresan till hemlandet.

     – Föreningen har hela tiden funnits där och stöttat barnen. Men många är de kommuninvånare som också slutit upp och engagerat sig på olika sätt. Det har verkligen varit fantastiskt och, ja, rörande att se det stora engagemang och den värme som människor här visat, säger socialchef Björn Franke.

Barnen och ungdomarna från barnhemmet är mellan 2 och 17 år gamla. Under tiden i Essunga kommun har de yngre barnen och ungdomarna gått i en gemensam förberedelseklass i Nossebro. De lite äldre ungdomarna har gått på introduktionsprogrammet på gymnasiet i Vårgårda.

Essunga är en av landets mindre kommuner och på orten finns en tradition av att invånarna hjälps åt för att tillsammans lösa de situationer som uppstår med de resurser som finns tillgängliga. Så även denna gång.

     – Vi har lyckats använda de resurser som redan finns i kommunen för att lösa situationen och hjälpa barnen på bästa möjliga sätt. Pensionerade lärare har frivilligt och med stort engagemang valt att gå in och undervisa de ukrainska barnen. Det har funnits ett starkt lokalt engagemang, konstaterar utbildningschef Tina Hededal.

      – Nu hoppas vi verkligen att det ska gå bra för barnen och personalen. Och från skolans håll så önskar vi naturligtvis även barnen och ungdomarna framgång i framtida studier, avslutar Tina Hededal.

 


Om Essunga kommun

Essunga kommun har cirka 5 700 invånare och ligger i hjärtat av Västra Götalands län. Här hittar du vår välbesökta Nossebro marknad, ett flertal stora evenemang och ett mycket aktivt föreningsliv! Dessutom en enastående vacker landsbygd med ett härligt levande landskap!


Kontaktpersoner

Tina Hededal
Utbildningschef
Tina Hededal