2023-06-22 12:22Pressmeddelande

Balvagnsturer för äldre väcker minnen: "En höjdpunkt"

Pensionärer på balvagnstur. Pensionärerna Ulla-Britt Eriksson, Gunnel Pettersson och Ingegerd Olsson, som vinkar till passerande, under balvagnsturen genom Nossebro.

I veckan har det åter varit dags för rullstolar och rullatorer att inta balvagnskärran i Nossebro. Att ta med pensionärer på balvagnstur runt landsbygden har nämligen blivit en återkommande tradition i Essunga kommun. 

     – Det här är verkligen en höjdpunkt! Att åka i skrinda är en symbol för en tid som gått. De flesta av oss äldre ombord idag har vuxit upp med balvagnar och några av oss minns när vi förr i tiden åkte höskrinda. Nu kommer minnen upp, säger pensionären Theodor Paulstadt som åkte turen för sjätte gången.

Minnen väcks

     – Det är trevligt. Det bästa är att komma ut under denna den finaste tiden samt gemenskapen ombord. Min man fyllde år på sommaren och detta minner om detta, berättar pensionären Ingegerd Olsson.

Detta är sjätte året som de mycket populära balvagnsturerna, där äldre tas med på utflykt i balvagn efter traktor, arrangeras. Den behagligt skumpande turen lotsar pensionärerna mellan kohagar och vetefält. Flera turer har körts under midsommarveckan.

     – Det är underbart att se de äldres glädje! Detta talas om långt efteråt, konstaterar aktivitetssamordnare Ingrid Malmevik.

"Vi strögar. Jäkligt roligt!"

     –  Detta väcker minnen för många som levt sitt liv här på landsbygden. Detta är bara glädje och en populär aktivitet, säger aktivitetssamordnare Fredrika Bäck Stiller.

Hur fick ni idéen till balvagnsturerna?

     – Vi spånade lite om allt möjligt och så hade jag träffat våra häftiga äldre. De ville ut och se sig omkring i kommunen. Det blev morsans traktor och Lions balvagn. Det är många som tycker att det är roligt när vi strögar genom samhället och de vinkar. Det gör folk glada och då är det bra tänker jag. Det här är jäkligt roligt, säger kommunstyrelsens ordföranden Daniel Andersson som kör turerna.

 

Kontakt:
Aktivitetssamordnarna Fredrika Bäck Stiller och Ingrid Malmevik, tfn: 0512-570 82,  fredrika.backstiller@essunga.se, ingrid.malmevik@essunga.se.

Pensionärer på balvagnstur.

Pensionärer på balvagnstur.

Pensionären Ingegerd Olsson får hjälp av balvagnen av traktorföraren Daniel Andersson och aktivitetsamordnare Ingrid Malmevik.

Pensionärer på balvagnstur.

Från vänster: Pensionärerna Laila Lindsjö, Theodor Paulstadt och Asta Thor.

Pensionärer på balvagnstur.

Pensionären Laila Lindsjö får hjälp av balvagnen av traktorföraren Daniel Andersson.


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Daniel Andersson
Kommunstyrelsens ordförande (M)
Daniel Andersson