2022-06-16 10:22Pressmeddelande

Balvagnstur för pensionärer: "En upplevelse för oss gamlingar"

87-årige Theodor Paucksadt tillsammans med Siv Johansson, 89."De som bor i stan får inte den här förmånen", konstaterar 87-årige Theodor Paucksadt, här tillsammans med Siv Johansson, 89.

På äkta Nossebrovis har kommunen under juni tagit med pensionärer på kommunens boenden ut på balvagnstur.

     – De som bor i stan får inte den här förmånen. Det är en upplevelse! Även för oss gamlingar. Jag väntar redan på nästa års tur, skrattar 87-årige Theodor Pauckstadt.

Runt 30 av de äldre som bor på Essunga kommunens boenden har under några dagar upplevt både kommunens samhällen och det omkringliggande landskapet med hjälp av traktor och balvagn.

Från kärran får de mycket uppmärksamhet: det vinkas när de äldre kör förbi badande barn i Nossan och i samhället stannar förbipasserande upp och ropar. Det märks att det är något alldeles extra när traktorn med ystra de pensionärerna drar fram genom bygden.

     – Det är som att åka på studentflak! Det är världens bästa jobb att kunna få vara med om detta, skrattar aktivitetssamordnare Ingrid Malmevik samtidigt som hon vinkar till förbipasserande.

Vid ett par av årets tre turer har livemusik framförts från vagnen och naturligtvis passar man även på att ta en naturskön fikapaus under resans gång.

     – Alla har varit jätteglada! Personer som vanligtvis inte är så pigga har i balvagnen varit vakna, pigga och glada. De har skrattat och pratat. Det är helt underbart, säger aktivitetssamordnare Fredrika Bäck Stiller.

Detta är femte året som de mycket populära turerna arrangeras. De senaste åren med uppehåll på grund av pandemin.

     – Hur vi fick idén? Vi spånade lite om allt möjligt och så hade jag träffat våra häftiga äldre. De ville ut och se sig omkring i kommunen. Har man inget busskort får man lösa det så här! Det blev morsans traktor och Lions balvagn. Det är många som tycker att det är roligt när vi strögar genom samhället och de vinkar. Det gör folk glada och då är det bra tänker jag, säger traktorföraren och guiden Daniel Andersson, till vardags kommunstyrelsens ordförande .

     – Det här är väldigt roligt tycker jag. Jag har glatt mig åt denna dag. Det är något att minnas när hösten kommer och stormarna blåser, säger pensionären Ulla-Britt Eriksson.

     – Vi har haft två resor tidigare i sommar och de äldre har varit så nöjda. De sitter och pratar om det hela tiden, berättar kommunens aktivitetssamordnare Ingrid Malmevik.

Se en film från turen och hör kommunens äldre och medarbetare berättta mer.

Kontakt:
Aktivitetssamordnare Ingrid Malmevik och Fredrika Bäck Stiller vid Kerstinsås, tfn: 0512-57082. ingrid.malmevik@essunga.se,
fredrika.backstiller@essungas.se

Pensionären Sonja Nordgren tillsammans med aktivitetssamordnare Ingrid Malmevik på balvagnsturen genom Nossebro.

Pensionären Sonja Nordgren tillsammans med aktivitetssamordnare Ingrid Malmevik på balvagnsturen genom Nossebro.

Ulla-Britt Eriksson säger att turen är något att se tillbaka på när hösten kommer.

Ulla-Britt Eriksson säger att turen är något att se tillbaka på när hösten kommer.

Påstigning i balvagnen.

Aktivitetssamordnare Fredrik Bäck Stiller samtalar med Ingegerd Olsson under balvagnsturen genom Nossebro.

Aktivitetssamordnare Fredrik Bäck Stiller samtalar med Ingegerd Olsson under balvagnsturen genom Nossebro.

Ingegerd Olsson i balvagnen tillsammans med Sonja Nordgren.

Ingegerd Olsson i balvagnen tillsammans med Sonja Nordgren.

Traktor med balvagnssläp.

87-årige Theodor Paucksadt tar en fikapaus tillsammans med Siv Johansson, 89.

Theodor Paucksadt tar en fikapaus tillsammans med Siv Johansson.

 

 

 

 


Om Essunga kommun

Essunga kommun har cirka 5 700 invånare och ligger i hjärtat av Västra Götalands län. Här hittar du vår välbesökta Nossebro marknad, ett flertal stora evenemang och ett mycket aktivt föreningsliv! Dessutom en enastående vacker landsbygd med ett härligt levande landskap!


Kontaktpersoner

Daniel Andersson
Kommunstyrelsens ordförande (M)
Daniel Andersson