2023-12-31 18:10Pressmeddelande

Årets Essungabo 2023 är utsedd!

Ingmar och Ingela BäckströmIngmar och Ingela Bäckström

Årets Essungabor 2023 heter Ingela och Ingmar Bäckström! Precis som förra året är det nämligen två mottagare av utmärkelsen. Makarna Bäckström har genom sång och musik spridit glädje och gemenskap i Essunga kommun och gjort kommunen uppmärksammad genom att locka besökare långväga ifrån till mysiga Vesselskogen i Främmestad. Lustigt nog höll makarna på med just underhållning i kommunen när de överraskades med den fina utmärkelsen. De var nämligen en del av nyårsfirandet på nyårsaftonens kväll i Nossebro och uppträdde tillsammans med Ulf Esborn på scenen på Gustavsplatsen helt ovetandes om vad som väntade dem när det var dags för avslöjandet. Berit Cerdier och Carina Gustavsson läste motiveringen som löd så här: 

Årets Essungabor har under en lång följd av år spridit glädje med sin musik och sång. Tillsammans har de också format och byggt upp den unika anläggningen Vesselskogen på hemgården Båtebo i Främmestad. Verksamheten blommade ut på allvar under 2023 efter en mjukstart under pandemiåren. Tusentals besökare har kommit för att lyssna till sång i duett, solo och kör. Besökarna har fått följa en äkta kolmilas utveckling från tändning till färdigt träkol och njuta av servering och uppträdanden i en pastoralt naturskön och kulturhistorisk miljö.

Kommunens nyårsfirande ägde traditionsenligt rum på Gustavsplatsen i Nossebro med nyårstal av kommunfullmäktiges ordförande Tomas Johansson, underhållning och att Lions club serverade glögg. I år avslutades firandet med en sprakande eldshow av Aurora, som även uppträtt tidigare på nyårsfirandet och varit väldigt uppskattade för sin skickliga och magiska ljusshow.  


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Pernilla Nilsson
Kommunutvecklare
Pernilla Nilsson

Relaterade länkar