2023-04-11 10:01Pressmeddelande

80-talet intar kommunens kök: "Tuperat och hawaiikassler"

80-talstema hos kostenheten.80-talstema i köket på Nossebro skola.

Nästa vecka blir det 80-tal för hela slanten i Essunga kommuns kök: med tidsenliga frisyrer tillagas klassiska 80-talsrätter till skolbarnen och de äldre. Det hela är en del av kommunens 40-årsfirande.

Tuperade luggar, turkos mascara och benvärmare. Tre klassiker från 1984 som möjligtvis kan komma att finnas på medarbetare i de kommunala köken i Essunga kommun under nästa vecka. Verksamheten uppmärksammar nämligen att Essunga firar 40 år som kommun. Medarbetarna i köken uppmuntras hitta de rätta 80-talsvibbarna samtidigt som de tillagar retrorätter.

     –  Vi har pratat om att gräva lite i våra garderober och jag tror att medarbetare på Kerstinsås har hittat peruker som de ska ha på sig, berättar kostchef Majlis Kuhlin Gustavsson.

Hur är den typiska 80-talsstilen tycker du?

     –  Rosa! Rosa, rosa, rosa. Och tuperad lugg, men det ska vi undvika, skrattar Majlis.

Vad serverades då 1984? Den frågan ställde sig medarbetarna på kostenheten på en gemensam arbetsplatsträff. Resultatet blev de menyer som serveras inom kommunens verksamheter under vecka 16. För de äldre kommuninvånarna så kommer dofterna kanske att bjuda på matminnen från en annan tid; då barnen var små och familjen samlades i tv-soffan framför Dallas. För skolbarnen vid Nossebro skola bjuder kanske den kommande 80-talsveckan på helt nya matupplevelser. Flygande Jacob, hawaiikassler och minestronesoppa finns på nästa veckas menyer.

     –  Vi som jobbar i köken pratade och började tänkta tillbaka på vad vi fick vi i skolan på 80-talet och på den vägen är det. Det var så vi kom fram till menyerna.

Har du någon personlig favorit bland de rätter som serveras i nästa vecka?

     –  Kassler med ananas är väl ändå ganska gott, är det inte det?!! Hur tråkigt det än låter, så, jo, jag gillar det, konstaterar Majlis med ett stort leende.

80-talstema hos kostenheten.

80-talstema i köket i Restaurang Kaveldunet på Kerstinsås.

 

Menyer vecka 16:

Nossebro skola

Måndag: Kassler med ananas, ris

Tisdag: Kokt fisk, äggsås, kokt potatis

Onsdag: Köttsoppa, smörgås på skogaholmslimpa

Torsdag: Persiljejärpar, kokt potatis, brunsås

Fredag: Frukostkorv, potatismos.

 

Restaurang Kaveldunet vid Kerstinsås

Måndag: Hawaiikassler med ananas, potatis/ris, grönsaker

Tisdag: Sjömansbiff på nötfärs (potatis, lök), dillinlagd gurka

Onsdag: Levergryta (morot, lök), potatis, grönsaker

Torsdag: Italiensk minestronesoppa (rökt skinka), smörgås.
Chokladpudding med mandariner & grädde

Fredag: Flygande Jakob (kyckling, banan), potatis/ris, grönsaker

Lördag: Pocherad fisk med ägg & persiljesås, potatis, grönsaker

Söndag: Stekt fläskkotlett, brunsås, hasselbackspotatis, grönsaker.


Om Essunga kommun

Med drygt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över: här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: se bara på Nossebro marknad som månad efter månad, i 120 år, har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet! Allt fler upptäcker områdets charm och vi växer. Siffror från SCB visar att nio av tio tycker att det här är en bra plats att bo på. 99% känner sig trygga. Och är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg bara en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.


Kontaktpersoner

Majlis Kuhlin Gustavsson
Kostchef
Majlis Kuhlin Gustavsson
Erlinda Malmerström
Kökschef
Erlinda Malmerström